Ziekenhuis wil autocar inzetten als wachtruimte voor patiënten

De grootste bus van Cannaerts tijdens de verkoop voor een upcycling project. Dit met de 2e, 3e en 4e generatie. Helemaal links Florent Cannaerts (3e), koppel van Marseille, Jozef en Hendrika Cannaerts (2e), uiterest recht Charlotte en Margaux Cannaerts (4e generatie). Het beeld werd geleverd door Cannaerts

De autocarsector is zwaar getroffen maar Autobussen Cannaerts uit Heffen, vlakbij Mechelen, blijft zoeken naar kansen en opportuniteiten. Van een Brussels ziekenhuis kregen ze de vraag of hun bussen kunnen ingezet worden als extra onthaalruimte voor patiënten. Het voorbeeld bewijst dat bussen heel andere functies kunnen krijgen in deze tijden.

Een universitair ziekenhuis uit Brussel contacteerde de busmaatschappij met een opvallend voorstel. “Er werd ons gevraagd om enkele bussen standby te houden voor het geval er een tekort aan wachtruimtes zou ontstaan”, zegt business developer Margaux Cannaerts. “Indien dat het geval is, rijden we meteen met onze bus naar het ziekenhuis om extra wachtruimte te creëren voor patiënten. Daar kunnen de mensen dan wachten, bijvoorbeeld in afwachting van hun resultaten.” Cannaerts heeft ondertussen ook al de ziekenhuizen in de buurt van hun hoofdzetel gecontacteerd met het idee. Ze staan 24/7 paraat indien ziekenhuizen effectief een beroep zullen doen op hun diensten.

Personeel ophalen aan parking

En de ziekenhuizen mogen er gerust in zijn: het busbedrijf besteedt zelf veel aandacht aan hygiëne. De bussen worden steeds grondig gereinigd. “Begin maart hebben we onze eigen reinigingsprocedure opgesteld op basis van ammoniak en Dettol. Onze chauffeurs hebben een sensibiliseringsvideo ontvangen waarin deze procedure wordt uitgelegd. De gezondheid en welzijn van onze klant en chauffeurs vinden we belangrijk”, zegt Margaux.

Cannaerts vreest dat het openbaar vervoer door de coronacrisis op een dag helemaal kan stilvallen. Indien dat het geval is dan wil het busbedrijf ook bedrijven uit de farmaceutische of voedingssector helpen, die niet kunnen sluiten. “We zouden bepaalde groepen op een carpoolparking of bij hun thuis kunnen komen ophalen, zoals onder andere kuisploegen,” zegt Margaux.

Office on the road

Het busbedrijf heeft acht autocars die de komende vijf weken sowieso stilstaan. Alle ritten werden geannuleerd en ook het schoolvervoer staat stil. Cannaerts Autobussen vreest dat de problemen na de lockdownperiode nog niet zijn opgelost. “Na de lockdown-periode wordt er voor de autocarsector voorlopig jammer geen inhaalbeweging verwacht”, zegt Margaux.”

Cannaerts hoopt wel op een bewustwording van tijd beter benut kan worden. “We hebben een origineel project voor het woonwerkverkeer van werknemers”, zegt Margaux. “De spin-off, Vamos@Work, is een duurzame, productieve optie voor het woon-werkverkeer van medewerkers. Het zou mooi zijn dat de lijn van home office kan doorgetrokken worden naar ‘een office on the road’. Onze bussen zijn voorzien met verse koffie, stopcontacten en Wi-Fi.” Het familiebedrijf, Autobussen Cannaerts uit Heffen (Vlaams-Brabant) bestaat al sinds 1924. Op de foto bovenaan zie je de tweede, derde en vierde generatie.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.