Micheline Cars uit Willebroek

Autocars de dupe van verbanning zwaar verkeer uit centrum

Busbedrijf Micheline Cars uit Willebroek trekt aan de alarmbel. Meer en meer gemeentes willen met borden en camera’s het zwaar verkeer van +3,5 ton uit het centrum houden. Resultaat is dat bussen en autocars beboet worden als ze in het centrum komen, om bijvoorbeeld senioren of leerlingen af te zetten.

Neem nu de gemeente Sint-Katelijne-Waver. Om de leefbaarheid in de dorpskernen te verzekeren en vrachtwagenchauffeurs moeilijke situaties te besparen, heeft de gemeente een vrachtroutenetwerk uitgewerkt. Dat moet het zwaar verkeer van 3,5 ton uit het centrum houden en op een correcte wijze naar de verschillende industriezones te leiden. Een tonnageverbod en ANPR-camera’s moeten ervoor zorgen dat het zware verkeer de vastgelegde routes volgt.

Maar het busvervoer ondervindt hier hinder van. “Het is gewoonweg niet eerlijk dat ze ons blijven gelijk trekken met het vrachtverkeer”, zegt zaakvoerder Edgard Van Assche van Micheline Cars. “Ik vind het zeer triestige situatie. Iedere keer dat we in het centrum rijden om bijvoorbeeld een groep senioren of leerlingen af te zetten, krijgen we een boete.”

Ook boetes voor schoolvervoer

Het probleem doet zich niet alleen in Sint-Katelijne-Waver voor, maar ook in andere gemeentes. “Een school uit Boom vroeg ons voor de coronacrisis een uitstap voor twee wagens naar Edegem”, zegt Van Assche. “Alweer kregen we een boete. Iedere gemeente hanteert andere regels.  We hopen dat de minister van Mobiliteit nu één regeling uitwerkt voor heel Vlaanderen.”

Op deze manier is het niet meer haalbaar om toeristische uitstappen te doen. “We zijn gefnuikt in onze capaciteiten”, zegt Van Assche. “De chauffeurs kennen zeer goed de verkeersregels, we geven service aan de klanten, maar zo is het niet meer haalbaar om op voorhand toelatingen aan te vragen voor meerdere regio’s in Vlaanderen.”

Kies voor white-list

FBAA, de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers, neemt het probleem alvast ernstig. “We gaan deze situatie zeker bekijken”, zegt woordvoerder Kim Taylor. “We gaan de bekommernissen zeker ten harte nemen. Vorig jaar hebben we in de gemeente Niel een gelijkaardige situatie gehad. Toen hebben we de gemeente Niel gecontacteerd. We zullen onze altijd leden helpen, samen met het bestuur ter plaatse.”

Het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken kwam ook met een reactie.  “Vanuit de administratie raden we het busbedrijf sowieso aan om contact op te nemen met de gemeente(n) waar ze op deze problemen stuiten”, zegt communicatiemedewerker Nick Arys. “Gemeenten kunnen met black en white-lists werken voor hun handhaving via ANPR-camera’s. Het lokale busbedrijf kan via contact met de gemeente(n) dus proberen op de white-list te geraken.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.