Multiobus

Start schoolvervoer opsteker voor autocars

Multiobus / schoolvervoer / foto gekregen van Bernard Vandereyken van Multiobus

De heropening van een deel van de scholen is een opsteker voor de autocars die aan leerlingenvervoer doen. Enkele busmaatschappijen reageren tevreden.

Tourbedrijf De Polder in Antwerpen is blij. “Uiteraard is dat positief”, zegt Patrick Bral, algemeen directeur. “Het geeft opnieuw wat meer activiteit. Niet alle scholen openen met dezelfde capaciteit en ze gaan niet allemaal ritten gebruiken. Het zal dus wel beperkt zijn. De toeren en ritten worden kleiner omdat niet alle leerlingen naar school gaan. Het aantal kinderen op de bus is beperkt, rekening houdend met de social distancing.”

Boost voor busbedrijf

Bij Multiobus uit Tienen, een busbedrijf dat onder meer in onderaanneming van De Lijn werkt, reageren ze tevreden op de opstart van het schoolvervoer. “We zijn zeer tevreden dat er weer beweging in komt”, zegt Bernard Vandereyken. “Dat geeft weer een boost aan ons bedrijf. We zitten met 120 bussen en 250 chauffeurs. We gaan maandag 90 procent van ons personeel kunnen inzetten, alhoewel de touringcars stil blijven staan. Het verlies dat we al geleden hebben kunnen we niet meer goedmaken.”

Er worden wel heel wat maatregelen genomen. “Als we wisselen van chauffeur wordt de stuurcabine ontsmet. Twee keer per dag wordt het passagiersgedeelte ontsmet. De leerlingen moeten achteraan opstappen. De chauffeurspost is afgesloten met doorzichtig plastic, voorzien van een ritssluiting. Er is ook een ketting gezet, zodat de mensen weten dat ze de chauffeur is afgeschermd.”

Busfederatie blij met inspanningen

De Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers waardeert de inspanningen. “Alle busondernemingen die rijden in opdracht van De Lijn, voor het openbaar vervoer en voor het vervoer van leerlingen van het bijzonder onderwijs, hebben zich goed voorbereid voor de heropstart”, zegt Kim Taylor van de federatie.

“Ze hebben veel inspanningen gedaan om de nodige maatregelen te treffen. Vanuit de sector is samen met het Departement Onderwijs van de Vlaamse overheid goed werk geleverd voor een scenario voor de heropstart van het vervoer van leerlingen van het bijzonder onderwijs. Ook in Wallonië hebben de busondernemingen zich goed voorbereid en alle veiligheidsmaatregelen zo goed als mogelijk geïmplementeerd. Dit is een eerste test. Die zal worden geëvalueerd.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.