Autocar, touringcar

Begeleid busvervoer Buitengewoon Onderwijs geeft zorgen

Scholen in het buitengewoon onderwijs maken zich zorgen over het begeleid busvervoer van leerlingen. Directe aanleiding is de beslissing van de overheid om het vervoer van leerlingen van de lagere school en de secundaire school te splitsen.

“Samen met een andere school regelen wij het vervoer van leerlingen. In deze bus zaten altijd kinderen van de lagere school en de secundaire school tezamen”, vertelt Ine Vanruymbeke, directeur van Tordale in Torhout, een school in het buitengewoon secundair onderwijs, in het Belgische journaal.

Alhoewel de Vlaamse overheid vorige week toezegde 550 extra bussen in te willen zetten om gemengd transport mogelijk te maken, voorzien de scholen problemen. Doordat er nu meerdere bussen in dezelfde regio moeten worden uitgestuurd, kan er minder effectief gepland worden. “Daarbij moeten de bussen een langer traject afleggen om iedereen op te halen”, stelt Vanruymbeke. Zij vreest dat de kinderen met een beperking hierdoor langer op de bus moeten doorbrengen.

Gebrek aan begeleiders

Een ander probleem dat zich voordoet, is de beschikbaarheid van busbegeleiders. Doordat er meer bussen ingezet worden, zijn er ook meer begeleiders nodig. Waar de zoektocht naar begeleiders voor de coronacrisis al geen sinecure was, worden er nu helemaal problemen voorzien. “Doordat de werktijden geconcentreerd zijn in de ochtend en de avond is de job niet geliefd”, verklaart Vanruymbeke.

De opsplitsing van het vervoer van leerlingen van de lagere school en het secundaire onderwijs geldt overigens alleen voor het buitengewoon onderwijs. In het gangbare onderwijs zijn alle scholieren aangewezen op de standaard lijnbussen van De Lijn. Ook hierbij worden problemen verwacht als de scholen weer starten. CD&V pleit voor het inzetten van touringcars om De Lijn te ontlasten en overvolle bussen te voorkomen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.