Lijnbus en autocar

Verlenging lijnbusvervoer voor autocars

Foto aangeleverd door Steven Steyaert

De Vlaamse overheid wil ook in 2021 autocars inzetten ter ondersteuning van het openbare lijnbusvervoer. Dit laat de woordvoerder van de Vlaams minister van Mobiliteit  Lydia Peeters aan TaxiPro weten. Sinds 5 oktober worden private autocars ingezet om lijnbussen te ondersteunen tijdens de piekuren op drukke bestemmingen.

Op die manier worden overvolle lijnbussen ontlast. Nadat aanvankelijk 121 autocars achter een lijnbus aanreden, is dit aantal in de tweede helft van oktober al gestegen tot 212. De Vlaamse overheid heeft tot het einde van het jaar 12,5 miljoen euro uitgetrokken voor deze maatregel.

Verlenging maatregel

Volgens de minister zullen de versterkingsritten ook begin volgende jaar nodig zijn. “Het ziet ernaar uit dat corona ook volgend jaar de wereld niet uit is en dus zijn de versterkingsritten nog steeds nodig”, vertelt de woordvoerder van de minister. Het is vooralsnog onbekend hoeveel geld de Vlaamse overheid voor de verlening van de steunmaatregel uittrekt.

Sector autocars ingestort

Kim Taylor, woordvoerder van de Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers en reisorganisatoren (FBAA) juicht de verlenging van de werkzaamheden toe. Door het ingestorte toerisme draait de autocarsector momenteel maar op tien procent van haar kunnen. “Al het extra werk voor de sector is meegenomen en de samenwerking tussen autocars en lijnbussen verloopt erg goed”, zegt hij.

Alhoewel de federatie de werkzaamheden omarmd, zijn er ook kritische geluiden te horen. De beperkte inzet, twee uur per dag, zou nauwelijks lonen. En het reinigen van de bus neemt ook veel tijd in beslag.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.