ITA save or sink

Autocars profiteren niet van heropstart schooluitstappen

Schooluitstappen zijn vanaf deze week weer toegestaan en daarbij mag geen gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. Dat lijkt goed nieuws voor de autocarbedrijven, maar tot extra opdrachten leidt het vooralsnog niet. Een klasbubbel per bus blijkt financieel niet werkbaar voor scholen.

In het kader van de coronamaatregelen moeten scholen de klasbubbel respecteren en is maar één schoolklas per  autocar toegestaan, met een maximum van 20 kinderen. Als een school met twee klassen op uitstap wil, moet het twee bussen boeken. Voorheen werd voor dit aantal een enkele autocar ingezet.

Geen nieuwe orders

“Financieel is dat voor scholen niet haalbaar”, vertelt Jonas Vanhove van ITA Autocars. Het resultaat daarvan is dat er bij het bedrijf uit Wetteren geen nieuwe orders binnenkomen. Hetzelfde geluid klinkt van autocarbedrijf Lauwers Reizen. “We staan in contact met enkele scholen maar het is niet zo dat er meteen veel uitstappen worden gepland”, zegt Sandra Lauwers van het familiebedrijf uit Boechout.

Vanhove geeft aan dat de beperking van kracht is tot 18 april, de laatste dag van de paasvakantie. Hij pleit ervoor om de situatie eerder te evalueren. “Bij een versoepeling zou dat kunnen betekenen dat kinderen de laatste twee weken van april en in mei en juni op uitstap kunnen gaan.”

Meer dan 20 kinderen

De ondernemer is ervan overtuigd dat er gemakkelijk twee groepen in één autocar vervoerd kunnen worden met inachtneming van de coronamaatregelen. In diverse media komen ondernemers aan het woord met dubbeldekkers die het gescheiden vervoer van verschillende bubbels eveneens zeggen te kunnen organiseren.

Er gaat vooral aandacht naar de schoolkinderen die niet op uitstap kunnen gaan. Een leerkracht van de school het Klavertje Vier in Kapellen bevestigt op Radio 2 dat het te duur is voor een school om op uitstap te gaan. “Normaal kunnen wij voor één euro per kind per trein in heel het land reizen. Een autocar huren is voor onze school veel te duur, een uitstap naar Planckendael kost de ouders dan al snel 35 euro per kind.”

Lees ook: ‘Autocarsector heeft echt behoefte aan perspectief’

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.