Minister Peeters. foto: kabinet Peeters

Versterkingsritten door autocars verlengd tot einde schooljaar

Foto: kabinet minister Peeters

De versterkingsritten voor De Lijn tijdens de schoolspits worden tot het einde van het schooljaar verlengd. Dit maakte Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters afgelopen weekend bekend.

“Gezien de huidige coronasituatie en het terug opengaan van de scholen na de paasvakantie heb ik beslist de versterkingsritten te verlengen tot het einde van dit schooljaar op 30 juni 2021”, laat de minister weten.

De versterkingsritten, die worden uitgevoerd door private autocarbedrijven, vinden plaats sinds oktober vorig jaar en zijn bedoeld om de reguliere lijnbussen te ontlasten tijdens de schoolspits, als de mobiliteitsvraag het grootste is. Het gaat om zo’n 436 extra voertuigen die ‘s morgens en ‘s avonds ingezet worden.

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

Behalve het openbaar vervoer, worden ook de versterkingsritten bij het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs verlengd tot het einde van het schooljaar. Door de coronaregels en de keuzes van een aantal scholen werden gemengde ritten in het buitengewoon onderwijs gesplitst, waardoor de vaak lange rijtijd nog langer werd. Om dat probleem aan te pakken voegde minister Peeters vorig jaar reeds versterkingsritten toe aan het vervoer van leerlingen in het buitengewoon onderwijs. In totaal gaat het over 133 extra voertuigen.

Het ministerie van Mobiliteit trekt in zo’n 14 miljoen euro uit deze maatregelen te verlengen en de veiligheid van het openbaar vervoer te waarborgen. “Zo zorgen we met de versterkingsritten voor een betere spreiding. Samen tegen corona, ook binnen het openbaar vervoer”, sluit minister Peeters af.

Voor autocarbedrijven betekenen de versterkingsritten voor De Lijn een welkome inkomstenbron. De sector ligt sinds het uitbreken van de coronacrisis nagenoeg stil en de meeste autocars zijn al ruim een jaar niet meer gebruikt.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.