Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov

Vlaams taxidecreet verhindert steun Stad Gent

Gent. Foto: iStock / Vladislav Zolotov (onbeperkt gebruik)

De stad Gent scheldt de belastingen voor bedrijven kwijt voor de periode dat de coronamaatregelen van kracht zijn. De taxisector valt helaas uit de boot, omdat het Vlaams taxidecreet de hulp niet toelaat.

De stad Gent voorziet maar liefst 25 miljoen euro om de impact van de coronacrisis op te vangen. Met het fiscaal pakket wil het stadsbestuur zuurstof geven aan de zwaar getroffen Gentse ondernemingen. Voor elke maand waarin de federale coronamaatregelen van kracht zijn, worden de bedrijfsbelastingen kwijtgescholden. Stel dat de coronamaatregelen tot 3 mei verlengd worden, dan zal de stad Gent de belastingen voor drie maanden kwijt schelden. Tot daar het goede nieuws.

Taxisector valt uit de boot

Voor de taxisector wil de Stad Gent ook de kwijtschelding voorzien, maar het Vlaams taxidecreet maakt dat niet mogelijk. Sinds het nieuwe taxidecreet van kracht is betalen de taxichauffeurs hun belastingen niet meer aan de steden of gemeenten, maar rechtstreeks aan de Vlaamse overheid.

Het stadsbestuur hoopt dat Vlaanderen een kwijtschelding voor de hele taxisector snel mogelijk maakt zodat ook deze zwaar getroffen sector ondersteund kan worden. De Gentse taxichauffeur Joeri Cools deelt die mening. “Het is een discriminatie als ze voor de ene sector de belastingen wel zouden kwijtschelden en niet voor ons. We vinden dat de overheid hier veel rechtlijniger in zou moeten beslissen. De Vlaamse retributie is gelukkig niet zo hoog. We betalen 350 euro per jaar.” De omzet van Joeri Cools is sinds de crisis dramatisch dramatisch. “Ik ben van 1.500 euro per week omzet naar 150 euro per week gegaan.” Op het kabinet van Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) wordt ondertussen bevestigd dat ze het probleem van de taxisector zeer ten harde nemen en er een oplossing voor willen zoeken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.