Auto in regen. Foto: iStock / c1a1p1c1o1m1

Vakbond wil duidelijkheid van veiligheidsraad over mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen. De vakbond ABVV-BTB hoopt dat er duidelijkheid komt over de veelbesproken mondmaskers in taxi’s.

Woendsdagochtend komt de Nationale Veiligheidsraad al om 09.00 uur samen. Dit om nachtelijke persconferenties te vermijden. Op de agenda staan onder meer de winkelopeningen en de sportcompetities. Vakbondsman Eric Maes van het ABVV-BTB, bevoegd voor de taxi’s, hoopt dat de veiligheidsraad ook een beslissing zal nemen over de mondmaskers in taxi’s.

Maes maakt zich zorgen over de veiligheid van zowel de chauffeur als de passagier. “Zolang dat dat niet wordt opgelegd, mag een taxichauffeur eigenlijk niemand weigeren. Alhoewel dat dat in Genk dus blijkbaar wél al gebeurt. Het kan gevolgen hebben voor het loon van de chauffeur. Hij kan er sancties voor krijgen. Dus het moet duidelijk zijn: mag een chauffeur een rit weigeren als een klant geen mondmasker wil dragen? Mocht de veiligheidsraad daarin een positieve beslissing nemen dan zouden de vele werkgevers en werknemers zich wellicht gesteund worden: je hebt geen mondmasker dus je komt er niet in.”

Vragen rond contact tracers

Volgende week gaan er 1.200 Vlaamse ‘contact tracers’ van start. Als er nieuwe besmettingen opduiken moeten zij in kaart brengen met wie de besmette persoon allemaal in contact kwam. Dit moet de bedoeling dat het virus zich niet opnieuw kan verspreiden. Het in kaart brengen van de contacten van besmette personen vormt een belangrijk onderdeel in de verdere uitrol van de exitstrategie.

Volgens de vakbond roept dit vragen op voor de taxisector. Stel dat een taxichauffeur positief test op het coronavirus, moet hij dan ook alle namen van zijn recente klanten aan een contact tracer doorgeven om die op te sporen en te laten testen op het coronavirus? “Ik weet niet of je als taxichauffeur een klant kan dwingen om zijn naam te geven”, zegt Claes. “Qua privacy lijkt me niet makkelijk. Dat is een vraagstuk waarvan ik me afvraag hoe we hiermee omgaan. Bij een bestelde rit heb je natuurlijk de naam van je klant, maar als je iemand oppikt natuurlijk niet. Ik heb ook nog nooit een taxichauffeur naar mijn naam horen vragen als ik een taxi neem.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.