Joeri Cools zelfstandig-taxichauffeur Gent

Overbruggingsrecht zelfstandigen verlengd

Joeri Cools / taxichauffeur Gent / foto Promedia Matthias Vanheerentals

Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen wordt verlengd tot en met 30 juni 2020. Zelfstandigen die in juni verplicht moeten sluiten, krijgen dus verder een vergoeding. Dat is goed nieuws voor taxichauffeurs die de komende maanden wellicht nog veel zwarte sneeuw zullen zien.

Zij die tijdens de maand juni nog verplicht gesloten zijn of zeven opeenvolgende dagen hun activiteiten onderbreken, krijgen het overbruggingsrecht. Met die premie ontvangen zelfstandigen in hoofdberoep die hun activiteit stopzetten of onderbreken, een maandelijks bedrag van 1.291,69 euro of 1.614,10 euro met gezinslast. De overbruggingspremie voor de maand juni zal worden uitbetaald begin juli 2020. Op administratief vlak moeten de zelfstandige ondernemers wel opnieuw een aanvraag indienen.

Voor de taxiwereld klinken deze positieve signalen hoopgevend. “Voor mij is het belangrijk dat onze overheid, de horeca, maar ook de andere directe én indirecte getroffen sectoren zoals de taxisector, toerisme en evenementensector, de keuze laat”, zegt de Gentse taxichauffeur Joeri Cools. “Ofwel blijven horecazaken, taxibedrijven, enzovoort 100 procent gesloten, en dan ontvangt men deze premie. Ofwel kiest men om terug op te starten, maar dan stopt het overbruggingsrecht. Hen de vrije keuze laten is dan ook de beste oplossing. Men moet de zelfstandigen in de zwaarst getroffen sectoren snel duidelijkheid brengen en perspectieven geven.”

Voldoende controle

Cools vraagt wel voldoende controle. “Het is evident dat dat er moet zijn. Als er geen controle is dan zullen er zelfstandigen zijn die werken én de premie opstrijken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Wanneer de overheid het overbruggingsrecht voor de taxisector volledig afschaft, dan zal iedereen terug aan het werk gaan. Taxi’s die vóór de coronaperiode ’s nachts werkten, zullen voortaan overdag willen rijden, want er zal voor lange tijd geen nachtleven meer zijn. Wanneer alle 200 taxi’s in Gent overdag werken, dan wordt het vechten om een klant want er is absoluut geen werk voor iedereen.”

Sinds 20 maart wordt elke dag werkloosheid omwille van het coronacrisis aanvaard als tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht. Minister voor werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft dit weekend voorgesteld om de versoepelde procedure tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus te verlengen tot 31 augustus 2020.

Voor de aanvraag van tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis heeft de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling (RVA) een vereenvoudigde procedure ontwikkeld.  “Maar de omzet van de zelfstandige taxichauffeurs mag niet meer dan 40 procent per maand bedragen als het jaar ervoor” zegt Mario Vanrenterghem van Taxi VM2 GENT, die de hele wetgeving nauw opvolgt. “Dus de omzet verlies moet meer dan 60 procent bedragen. Controle zal volgend jaar herzien worden door de bevoegde instanties. Indien toch méér omzet, dan zal desbetreffende de vergoedingen moeten terug betalen. Dit geldt enkel voor de zelfstandige chauffeurs. Chauffeurs in dienst die herstarten kunnen niet meer genieten van de werkloosheidspremie’s. Het bedrijf op zichzelf betaald dan hun normale loon.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.