Luchtfoto Lanaken

Lanaken geeft ook lokale taxibedrijven coronasteun

Luchtfoto Lanaken / foto: beeld gekregen van Sofie Martens Schepen Mobiliteit Lanaken

Het schepencollege van de gemeente Lanaken heeft een corona-steunpakket van 600.000 euro uitgewerkt.  Ook taxiondernemers ontvangen een vrijstelling van de Algemene Gemeentebelasting Bedrijven (AGB) voor één kwartaal en de aanwervingspremie wordt verlengd. Het betreft een gemeentelijk initiatief bovenop de steunmaatregelen van de Vlaamse en federale overheid.

“De bedrijven die op ons grondgebied gevestigd zijn zullen een kwijtschelding krijgen van één kwartaal, dus ook de taxisector”, zegt schepen voor mobiliteit Sofie Martens (OPEN VLD). “Alles hangt af van de grootte van het bedrijf. Alle lokale ondernemers worden geraakt door de corona-crisis. Daarom willen we al onze ondernemers helpen door hen voor één kwartaal vrij te stellen van de AGB bedrijvenbelasting. Dit komt neer op een vrijstelling van in totaal 175.000 euro.”

“Ook verlengen we de aanwervingspremie. Hiervoor voorzien we 200.000 euro. Ondernemers ontvangen deze premie van 1.000 euro per voltijdse kracht die ze voor minstens een jaar aanwerven. Deze premie zou stopgezet worden maar omwille van de coronacrisis kiezen we ervoor om dit te verlengen. De gemeenteraad van maandag 25 mei heeft dit steunpakket goedgekeurd en zal nu worden gecommuniceerd naar de verschillende sectoren op ons grondgebied.”

Taxivervoer weggevallen

De nood is in Lanaken groot. “We zijn een grensgemeente”, zegt Sofie Martens. “We grenzen aan Maastricht. Aangezien de grens dicht is, kunnen onze taxichauffeurs ook geen klanten meer naar deze Nederlandse stad brengen. Vroeger gingen veel mensen uit onze gemeente uitgebreid eten in Maastricht. En ze dronken een goed glas wijn. En velen namen een taxi. Dat valt natuurlijk allemaal weg. De taxichauffeurs hebben natuurlijk veel schade. De hotelsector ligt stil, er is nauwelijks tot geen luchthavenvervoer, geen uitgangsleven en er zijn geen evenementen geweest.”

Bij Taxi Schijns, een bedrijf met zeven taxi’s, vallen ze uit de lucht als ze van de steunmaatregelen horen. “Wat ons betreft worden we nergens bij betrokken”, zegt Henk. “Wij weten van niets. Maar alle steun is welkom. Het ziekenvervoer is teruggevallen. Ook bedrijven bellen ons niet meer. We betalen sowieso al 350 euro per wagen aan de gemeente en dan nog eens een bedrijventaks. Ik vrees dat we er niet zo veel van krijgen.”

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.