Bart Muylle ATS taxi Deinze

Heropening horeca heeft wisselend gevolg voor taxisector

Bart Muylle van ATS Taxi Deinze / foto promedia Matthias Vanheerentals

De Belgische horeca is afgelopen maandag weer opgestart. Voor de taxisector heeft dat geen eenduidig gevolg. Het ene bedrijf kan al haast weer volop draaien, terwijl andere ondernemingen het met enkele extra boekingen moeten doen.

De meest positieve en hoopvolle signalen komen uit Gent. “Gisteren hadden we driehonderd ritten dankzij de horeca”, zegt taxichauffeur Yilmaz van V-Taks in Gent. “Dat is meer dan anders op een weekdag. In het weekend hebben we in normale tijden wel duizend ritten. Iedereen wordt alvast opgeroepen om vanaf dit weekend te rijden. We zullen terug op een volledige bezetting draaien, al denken we dat de nacht rustiger gaat zijn. De cafés moeten immers al om één uur ’s nachts dicht. Dat zal pijnlijk zijn voor de nachtchauffeurs.”

ATS taxi in Deinze heeft al enkele reservaties staan. “Ik heb toch al een koppel naar een restaurant gevoerd”, zegt chauffeur Bart Muylle. “Ik ben één van de vaste taxi’s van het bekende restaurant Hof van Cleve. Voor dat restaurant heb ik deze week al wat boekingen staan. Dat levert me elke avond wel twee ritten op. Per week haal ik daar toch snel tien ritten uit. De horeca is zeer belangrijk. Het is 25 procent van mijn omzet.”

Elke dag is beter dan de vorige

In Antwerpen verbetert de situatie. “Er is een lichte verbetering”, zegt Koen van Oorschot van Antwerp Tax. “Het is een stijging, maar geen grote. Niet alle restaurants zijn immers open. Gelukkig is elke dag beter dan de vorige. Ik verwacht dat het nog een paar maanden duurt eer we terug op een normaal niveau komen.”

In de studentenstad Leuven wordt de situatie ook beter. “We merken toch al wat beweging, vanaf 22.00 à 23.00 uur”, zegt Jean van Taxi Safe. “We zijn toch al mensen gaan ophalen in een café of restaurant. De situatie begint in het Leuvense, na de crisis, weer te verbeteren.”

Weinig extra boekingen in Genk en Hasselt

Maar in het Limburgse Genk merken ze er nog niet veel van. “We hebben maar één reservatie voor zaterdag,” zegt Brigitte van Taxicentrale Genk. “De taxilijn staat ook maar open tot middernacht en nadien werken we op reservering.” Ook in Hasselt is er nog maar weinig verbetering merkbaar. “We spreken van een zeer lichte heropleving”, klinkt het bij taxi HTM.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.