Genker Taxi Centrale

Vakbond herhaalt eis verplichting mondmaskers in taxi

Genker Taxi Centrale verplicht mondmaskers / foto gekregen van Genker Taxi Centrale.

De veiligheidsraad heeft woensdag besloten om alle versoepelingen uit te stellen, vanwege de stijgende coronabesmettingen. Vakbonden en taxibedrijven vrezen de gevolgen. De vakbond ACV herhaalt zijn eis om mondmaskers te verplichten in taxi’s en hij is niet de enige.

De veiligheidsraad had geen goed nieuws: de epidemie wint weer aan kracht, zij het zeer bescheiden. België bereid zich voor op een tweede golf. De vakbonden en de taxibedrijven zijn er niet gerust op. Vakbondsman Erik Maes hoop dat er nu ook een verplichting komt bij de taxi’s. “In een taxi zitten mensen dicht op elkaar. Ik vind het vreemd dat hier nog steeds niets over gezegd is. Ik zie heel veel taxichauffeur met een mondmasker. Ook klanten dragen een mondmasker in een taxi, maar vaak ook niet.”

Angst om uitbraak

Vakbondsman Yves Toutenel (ACV) maakt zich zorgen. “Ik heb vandaag al een ongeruste reactie gekregen vanuit de taxiwereld. In supermarkten zijn mondmaskers ondertussen verplicht. Waarom dan niet bij de taxi’s? De chauffeurs komen met veel mensen in contact en overschrijden de bubbel van vijftien personen. Volgens mij geeft de plexiglas een vals veiligheidsgevoel. Ik vraag me af of dat wel voldoende bescherming biedt. Het hangt ook nog eens af van welk bedrijf het geplaatst heeft.

Ronny van Taxi Tienen maakt zich zorgen over een mogelijke nieuwe golf. “Ik vrees dat er weer een uitbraak komen”, zegt Ronny. “We zijn nog steeds waakzaam. Iedereen achter plexiglas. Ik zou graag willen dat er een verplichting van plexiglas voor alle taxi’s komt. Ik wil geen verplichting qua geen mondmasker, want dan blijven de klanten weg. We blijven wel volop ontsmetten. En we vervoeren enkel mensen uit dezelfde bubbel. Mensen die niet uit dezelfde komen, vervoeren we niet samen.”

Plexiglas geeft veiligheidsgevoel

Taxichauffeur Hicham uit Antwerpen stelt zich vragen. “Die besmettingen baren me zorgen. Er zijn al veel taxibedrijven failliet gegaan. En gaan er nog meer over de kop. We maken altijd de afweging, maar we kunnen de klant niet altijd helpen met alles. We pakken ook geen valiezen meer aan. Maar goed, we blijven mensen vervoeren.” Hicham rustte eerder zijn taxi uit met een plexiglas. “Dat geeft wel een veiligheidsgevoel. Ik ontsmet mijn wagen ook vaak.“

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.