HTM, station Hasselt

Taxi- en autocarsector kunnen steun aanvragen via e-loket

Beeld: ProMedia / Matthias Vanheerentals

De taxi-, de autobus- en de autocarsector kunnen vanaf 17 juli coronasteun aanvragen via een e-loket van de Vlaamse overheid. De vraag naar taxi- en busvervoer viel door de coronacrisis zwaar terug. Gezien de grote economische impact keurde de Vlaamse Regering, op voordracht van Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, een reeks steunmaatregelen goed in de vorm van een premie en overbruggingskredieten.

Zoalsal bekend voorziet de Vlaamse regering een overbruggingskrediet voor de taxisector. De sector is tijdens de coronacrisis operationeel gebleven, maar kende een omzetdaling van meer dan 90 procent. “Dit overbruggingskrediet heeft als doel om de toekomst van de sector verzekeren”, zegt minister Lydia Peeters.

“Taxi’s spelen een specifieke rol in basisbereikbaarheid, de Vlaamse visie op mobiliteit. Taxi’s zijn een onderdeel van het vervoer op maat, één van de vier vervoerslagen van basisbereikbaarheid. De voertuigen zijn de belangrijkste vaste kost voor taxibedrijven en bedrijven die voertuigen verhuren met bestuurder. Daarom zijn de steunmaatregelen voor deze sector gebaseerd op de omvang van hun wagenpark. Het maximale kredietbedrag voor de achtergestelde lening bedraagt 2.000 euro per voertuig.”

Autobus- en autocarsector: premie en overbruggingskrediet

De Vlaamse Regering vergeet ook de autobus- en autocarsector niet. De regering voorziet een totaal premiebudget van 15.540.000 euro voor de autobus- en autocarsector. De premie wordt berekend op basis van de aankoopwaarde van de voertuigen die worden ingezet voor het bijzonder geregeld vervoer en het ongeregeld vervoer. Daarnaast zal de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) in naam en voor rekening van het Vlaamse Gewest een achtergestelde coronalening aanbieden voor kredietbedragen vanaf 5.000 euro en minder dan 25.000 euro.

Voor kredieten van 25.000 euro en meer kunnen bedrijven terecht bij de bestaande achtergestelde coronalening van PMV. Deze leningen moet ten vroegste na 2 jaar worden afbetaald om op die manier de sector extra ademruimte te geven.  Autobus- en autocarbedrijven kunnen een lening bekomen op basis van hun voertuigpark. Het maximaal kredietbedrag bedraagt maximaal 1,5 procent van de aankoopwaarde van de in aanmerking komende voertuigen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.