boudewijn catry

Epidemioloog beveelt gebruik van mondmaskers aan in taxi

Het dragen van een mondmasker is aanbevolen in een taxi. Dit kan onrust wegnemen bij chauffeurs en verbetert de veiligheid voor zwakke passagiers. Een plexiwand kan als alternatief gebruikt worden voor een mondmasker. Dat zegt epidemioloog Boudewijn Catry van Sciensano.

Catry is professor en dokter en bij het wetenschappelijk gezondheidsinstituut Sciensano verantwoordelijk voor de dienst zorginfecties en antibioticaresistentie. Volgens Catry zijn er redenen om een mondmasker in een taxi te dragen.  “Zeker om de ongerustheid weg te nemen bij zwakkere personen is het aangeraden om altijd een mondmasker te dragen. Ook als de chauffeur zich onveilig voelt kan hij aan de klant vragen om een mondmasker te dragen.”

Over een verplichting van de mondmaskers wil Catry zich liever niet uitspreken. “We zijn niet geplaatst om verplichtingen op te leggen. Dat wordt besproken op de veiligheidsraad. En ik denk dat zij weloverwogen keuzes moeten maken.”

Plexiwand als alternatief voor mondmasker

Als alternatief voor een mondmasker kan er een plexiwand overwogen worden, zegt Catry. “Als de 1,5 meter in een taxi zou kunnen worden gewaarborgd met een tussenwand van plexiglas, dan denk ik dat sommige chauffeurs kunnen rijden zonder mondmasker. Ik heb al gezien dat veel taxi’s dat met succes geïnstalleerd hebben. Ik vind dat een zeer goede evolutie.”

Catry herinnert de taxichauffeurs er verder nog eens aan om hun betaalsystemen voldoende te ontsmetten. “Het afrekenen moet met nodige hygiënische maatregelen gepaard gaan en daarom is het goed om de betaalsystemen regelmatig te ontsmetten. Ik raad ook aan om zo weinig mogelijk met cash geld te betalen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.