Bussen

Opsplitsing leerlingenvervoer teruggeschroefd na lange reistijden

De Lijn past haar planning van het vervoer in het buitengewoon onderwijs aan. Aanstaande maandag zal de opsplitsing van het leerlingenvervoer, die lange reistijden tot gevolg heeft, teruggeschroefd worden.

Dit meldt Steven Steyaert van vervoersvakbond BTB-ABVV op Facebook. “Zolang code geel geldt, wordt de opsplitsing van het leerlingenvervoer teruggeschroefd”, schrijft Steyaert. Het aanpassen van de planning volgt op de exorbitante reistijden die zijn ontstaan nadat de overheid besloten had het vervoer van leerlingen van de lagere school en de secundaire school te splitsen. Reden achter dat besluit was dat de kinderen uit het middelbaar onderwijs een mondmasker moeten dragen, en kinderen uit het lager onderwijs niet. Een voorstel om hen toch bij elkaar te zetten, mét mondmasker, kreeg geen toelating van het departement Onderwijs.

Langere reistijden

Door de splitsing moeten er nu meerdere bussen in dezelfde regio worden uitgestuurd. Bussen kunnen daardoor minder efficiënt gepland worden en zo ontstaan langere reistijden. Kranten maakten de afgelopen dagen meldingen van kinderen die tot vijf uur in de bus zaten. Zo publiceerde Het Belang van Limburg het verhaal van een jongen uit Sint-Truiden die om 5.15 uur moet opstaan om zijn bus te halen die om 06.00 uur bij hem vertrekt. Hierna volgt een busrit van 2 uur en 15 minuten met mondmasker.

Het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs wordt verzorgd door onderaannemers van openbaarvervoersmaatschappij De Lijn. Sommige van deze autocarbedrijven hebben als nevenactiviteit toeristische reizen. Omdat deze touringcars door corona nagenoeg zonder werk zitten, is het schoolvervoer een belangrijke levenslijn voor de autocar-bedrijven.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.