Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Scholen naar code oranje, autocars zien nog meer werk wegvallen

Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki (onbeperkt gebruik)

De autocarsector krijgt een volgende tegenslag te verwerken. Uiterlijk 3 november moeten scholen naar code oranje overschakelen en zijn schooluitstapjes niet langer toegestaan. Dit werd deze week door de overheid besloten.

De verstrenging van de regels in het onderwijs volgt op een serie maatregelen die deze week van kracht werden en die als doel hebben de verspreiding van het coronavirus te remmen. Zo moet de horeca voor een maand de deuren sluiten en geldt er een nachtklok van middernacht tot 05.00 uur.

Verbod van uitstapjes

Met een overstap van code geel naar code oranje gelden er strengere maatregelen in het onderwijs. Zo zijn excursies en zwemlessen op afstand niet langer toegestaan en vindt er dus geen schoolvervoer plaats. De regel geldt overigens alleen voor het lager onderwijs. Het secundair mocht al vanaf september niet meer op uitstap.

Voor de autocarsector komt het verbod op schooluitstapjes als een nieuwe klap. “Dat was een beetje de houvast voor de sector”, vertelt Steven Steyaert van de transportvakbond ABVV-BTB.

Niet rendabel

De autocarsector zag haar activiteiten als gevolg van de coronacrisis met negentig procent dalen. Bij veel firma’s vormt schoolvervoer tegenwoordig het grootste deel van de toeristische ritten.

Ondernemer Jonas Vanhove van ITA Reisbureau en Autocars uit Wetteren vertelde eerder aan TaxiPro dat schoolvervoer onder de huidige omstandigheden vaak niet rendabel is, omdat er geen andere klussen zijn om de dag van de chauffeur te vullen. Veel bedrijven lossen dit probleem op door met parttime buschauffeurs te werken, waarbij een chauffeur met een vast contract op tijdelijke werkloosheid staat.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.