Autocar, touringcar

Felle kritiek op sneltestbus van autocarbedrijf Weidel Tours

Touringcar. Bron: iStock / Evkaz (onbeperkt gebruik)

De corona-sneltestbus van autocarbedrijf Weidel Tours uit Sleidinge, die twee weken geleden werd geïntroduceerd, ligt inmiddels onder vuur. Agentschap Zorg en Gezondheid noemt de bus “onwettig“ en wil dat het bedrijf met deze activiteit stopt. Het bedrijf spreekt de beschuldigingen tegen.

De tot testcentrum omgebouwde autocar liep sinds haar introductie twee weken geleden als een tierelier. “Totdat we valselijk weggezet werden als illegaal”, vertelt Tim Tfelt van het autocarbedrijf Weidel Tours, één van de bedenkers van de sneltestbus.

In de autocar kunnen zo’n 150 à 200 mensen per dag een coranasneltest doen, waarbij het vijftien minuten wachten is op de resultaten. De ondernemer wil naar eigen zeggen zo een steentje bijdragen aan de zorg en economie. Hij wijst op de hoge druk op testcentra en labo’s. Op de bus kunnen mensen preventief getest worden op corona.

Bedrijf test veertig werknemers

In een filmpje van VRT Nieuws is te zien hoe veertig medewerkers van het chemische bedrijf Kronos in de haven van Gent zich laten testen in de bus. Volgens Tfelt heeft de sneltestbus zijn bestaansrecht al bewezen: “Momenteel halen wij vijf à tien besmette asymptomatische personen per dag van de werkvloer. We maken dus het verschil binnen de bedrijven die we bezoeken.”

Kritiek op de bus

Terwijl er eerder al kritiek was van een groep van Oost-Vlaamse huisartsen, heeft nu ook Agentschap Zorg en Gezondheid aan de bel getrokken. Het agentschap meent dat de sneltesten onwettig zijn. “Volgens ons kan zo’n bus niet. Het druist in tegen Vlaamse wetgeving”, zegt Joris Moonens van het Agentschap tegen VRT. “Als je niet-zieke mensen screent, dan ben je bezig met een bevolkingsonderzoek.”

“Voor een bevolkingsonderzoek is toestemming nodig van het agentschap”, vervolgt hij. “En dat is hier niet gebeurd. We hebben de initiatiefnemers dan ook op de hoogte gebracht met een brief. Volgens ons is het onwettig wat ze daar doen.”

Initiatiefnemers gaan door

Tim Tfelt laat zich niet uit het veld slaan. “We vechten terug. Agentschap Zorg en Gezondheid heeft berichten verspreid in de media maar maakt juridisch niets hard”, zegt hij tegen TaxiPro. De bus zal zijn activiteiten gewoon voortzetten en is te vinden op vaste plaatsen in Oost-Vlaanderen. Tevens kan de mobiele testruimte door bedrijven ingehuurd worden als er minimaal vijftien mensen te testen zijn.

Voor Weidel Tours is de sneltestbus een welkome aanvulling op haar activiteiten die door de coronacrisis grotendeels stil zijn gevallen. Het is niet het enige autocarbedrijf dat met een sneltestbus op de markt komt. Ook autocarbedrijf De Polder uit Antwerpen bouwde een bus om tot een mobiel testcentrum. In dit geval ging het om een omgebouwde lijnbus.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.