Taxi's Amsterdam

Taxichauffeur moet verklaring invullen bij oversteken grens

Foto: Vincent Krabbendam / ProMedia

Het aan banden leggen van internationale reizen door de Belgische overheid heeft ook impact op het werk van taxichauffeurs. Chauffeurs moeten, net als de passagier, een verklaring op eer ondertekenen waarin wordt bevestigd dat zij een essentiële verplaatsing uitvoeren. Het vervoer van een passagier die een noodzakelijke reis onderneemt, is een geldige reden.

In de strijd met het coronavirus heeft België de maatregelen deze week verder aangescherpt. Zo zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland niet langer toegestaan voor mensen die België als hoofdverblijfplaats hebben. Tevens zijn niet-noodzakelijke reizen naar het land verboden voor mensen die in het buitenland wonen.

Controle passagier bij instappen

Essentiële reizen over de grens blijven wel toegestaan. De passagier moet hiervoor een verklaring op eer invullen die hij tijdens de reis bij zich moet dragen. De taxichauffeur is verplicht te controleren of de passagier deze verklaring op eer bij zich heeft.

Ook de taxichauffeur zelf is verplicht een verklaring op eer in te vullen dat hij een essentiële rit naar het buitenland uitvoert. Deze verklaring kan digitaal ingevuld worden, maar de chauffeur kan ook een papieren versie invullen en ondertekenen en bij zich dragen.

Onder essentiële reizen vallen onder meer verkeer om medische redenen, verkeer van bewoners in de grensregio, verkeer om professionele reden en dwingende gezinsredenen. De maatregelen geldt in eerste instantie tot 1 maart van dit jaar.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Taxichauffeur moet verklaring invullen bij oversteken grens”

Jens van Rantwijk|03.02.21|12:16

Er word geen controle gehouden aan de grens bv bij Retie dus welk nut heeft zo’n verklaring ?
Ik rijd daar veelvuldig richting NL en terug en soms zie je aan de NL kant een auto van de marechaussee staan in de berm, maar die doen niets.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.