Elektrische rolstoel (foto iStock/Teichert)

Roeselaarse wijk lanceert ‘VAXI’ voor vervoer naar vaccinatiecentrum

Onbeperkt gebruik. Foto: iStock / Teichert.jpg

In de Roeselaarse wijk Groenpark kunnen minder mobiele mensen voor het vervoer naar het vaccinatiecentrum een beroep doen op vrijwillige bestuurders. De dienst is gedoopt tot VAXI, een samentrekking van de woorden ‘vaccinatie’ en ’taxi’.

“Naar aanleiding van onze actie ‘Wie is er aan de lijn?’, waarbij we buren in huidige coronaperiode verrassen met een telefoontje, krijgen we geregeld de vraag: ‘Ik ben minder mobiel. Hoe laat ik me vaccineren?’”, legt het wijkcomité van de wijk Groenpark in Roeselare de ontstaansgeschiedenis van VAXI uit op haar website.

Bejaarde alleenstaanders

Het zou daarbij vooral gaan om oudere mensen wiens partner overleden is of mensen die geen auto meer hebben, zegt initiatiefnemer Thierry Bouckenooghe van het wijkcomité tegen VRT Nieuws. “Een aantal mensen maakt zich toch wel zorgen over hoe ze naar het vaccinatiecentrum in de expohallen zullen geraken.”

Bouckenooghe wacht nog op precieze instructies om te weten hoe ze de VAXI helemaal veilig kunnen organiseren. In de wijk Groenpark wonen 400 mensen. Hij verwacht dat er een twintigtal mensen van de VAXI gebruik zullen willen maken.

Minder Mobiele Centrale

Het initiatief sluit aan bij de Minder Mobielen Centrales (MMC), een netwerk aan vrijwillige vervoersdiensten voor minder mobiele mensen met beperkte financiële armslag. Deze organisatie bestaat uit 225 lokale afdelingen bij Vlaamse gemeenten. Er zijn ongeveer 2.800 chauffeurs actief bij MMC, dat in een niet-coronajaar 400.000 ritten op jaarbasis uitvoert.

Ook MMC zou een rol krijgen in het vervoer naar vaccinatiecentra, al is de precieze invulling ervan nog niet duidelijk. Projectverantwoordelijke Angelo Meulemans benadrukt dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het vervoer naar de vaccinatiecentrales. “Ook in gemeenten waar weinig taxibedrijven aanwezig zijn, zou onze dienst een rol kunnen vervullen.”

Lees ook: Mobiliteitsbudget vaccinatiecentra verdubbeld

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.