Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Taxisector Hageland bang om buiten de boot te vallen bij vacci-taxi

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Een aantal taxibedrijven in het Hageland maakt zich zorgen over de ontwikkeling van vacci-taxi’s. De vrees leeft dat gemeenten automatisch het goedkoopste bedrijf zullen inzetten. Het betreft een project waarbij negen gemeenten uit het Hageland samen gaan zorgen voor vervoer naar de vaccinatiecentra voor minder mobiele mensen.

In het Hageland, een gebied dat onder andere Tienen, Landen en Zoutleeuw omvat, wordt het project vacci-taxi uitgewerkt. Minder mobiele inwoners van negen gemeenten kunnen met een taxi naar het vaccinatiecentrum. De offertes zijn inmiddels binnen, maar taxibedrijven vrezen de boot mis te lopen.

“De vraag waar wij mee zitten is: gaan de gemeenten de taxibedrijven tegen mekaar opzetten en de goedkoopste kiezen”, zo verwoordt Erwin Deldin van luchthavenvervoersbedrijf Airwin de bezorgdheid tegen VRT. “Ook taxibedrijven buiten onze regio, zoals Leuven, zijn aangeschreven. Waarom moeten zij geld komen verdienen in onze stad Tienen, terwijl wij in deze coronatijden al zo weinig werk hebben?”

Gemiddelde prijs

Volgens burgemeester Katrien Partyka van Tienen is er geen reden voor bezorgdheid. “Wij hebben een overleg gehad met alle taxibedrijven en hen gevraagd om hun prijzen door te geven. Op basis daarvan gaan wij het gemiddelde nemen en een vaste prijs bepalen, een uniform tarief. En we maken ook een poule van taxichauffeurs zodat iedereen aan bod kan komen voor vacci-taxi”, zegt ze tegen VRT.

Ook de andere klacht veegt zij van tafel: “We hebben alle taxibedrijven aangeschreven die actief zijn op ons grondgebied, en daar zitten ook Leuvense taxichauffeurs bij.”

Het vaccinatievervoer houdt nog meer taxibedrijven binnen. Zo is in de Roeselaarse wijk Groenpark het project VAXI gestart. Bij dit initiatief wordt een vrijwillige bestuurdersdienst ingezet om minder mobiele mensen van vaccinatievervoer te voorzien. Meerdere gemeenten laten volgens reacties op Facebook bedrijven weten niet met professionele taxibedrijven te willen samenwerken, maar voor vrijwilligers te kiezen.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.