Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz

Vrijwillige chauffeurs vaccinatievervoer krijgen voorrang bij coronaprik

Vaccinatie. Foto: iStock / Ridofranz (onbeperkt gebruik)

De vrijwillige chauffeurs die ingezet worden bij het vervoer van minder mobiele mensen naar vaccinatiecentra krijgen voorrang bij het inenten tegen corona. Hiermee kan de animo onder potentiële bestuurders vergroot worden om zich daardwerkelijk in te zetten voor het vaccinatievervoer. Voor taxichauffeurs is de voorrang niet weggelegd.

Dit vertelt Angelo Meulemans, projectleider bij Minder Mobiele Centrale. Het MMC is een netwerk van vrijwillige vervoersdiensten voor minder mobiele mensen met beperkte financiële armslag. De inkomstengrens ligt op maximaal twee keer het leefloon. De organisatie zal ook een rol krijgen in het vervoer naar vaccinatiecentra.

MMC bestaat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw en telt 225 lokale afdelingen bij Vlaamse gemeenten. Er waren voor corona ongeveer 2.800 vrijwillige chauffeurs actief bij MMC, veelal gepensioneerden die een kilometervergoeding van 35 cent krijgen. De organisatie voerde voor corona zo’n 400.000 ritten op jaarbasis uit.

Angst voor besmetting

Meulemans vertelde in een eerder gesprek met TaxiPro dat veel afdelingen van de vrijwillige mobiliteitsdienst momenteel op een laag pitje draaien, omdat chauffeurs bang zijn voor een coronabesmetting. Deze angst kan misschien weggenomen worden door een eerdere vaccinatie.

Volgens Meulemans zal de vrijwillige dienst alleen ingeschakeld worden waar geen taxibedrijven gevestigd zijn. “Of misschien worden de vaste gebruikers van MMC vervoerd met onze dienst.” De dienst heeft in een schrijven aan de Vlaamse gemeenten laten weten de inkomensgrens van gebruikers te kunnen laten vallen. “Mensen die vervoer nodig hebben naar het vaccinatiecentrum en boven het inkomensplafond zitten, kunnen een  beroep doen op de diensten van de lokale Minder Mobielen Centrale als alle andere vervoersopties (openbaar vervoer, taxi, diensten aangepast vervoer, et cetera) niet mogelijk zijn”, laat MMC weten.

Taxichauffeurs krijgen geen voorrang bij vaccinatie

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) laat weten dat gemeenten momenteel vrijwilligers aan het werven zijn voor MMC. “Alle gemeenten zijn op dit moment druk doende om het vervoer naar vaccinatiecentra in goede banen te leiden. Het zal van het lokale aanbod afhangen of er gebruik gemaakt gaat worden van vrijwilligers of taxibedrijven”, vertelt een medewerker.

Taxichauffeurs zijn niet opgenomen in de lijst met beroepsgroepen die voorrang krijgen bij vaccinatie. Taxifederatie GTL had daar enkele weken geleden wel op aangedrongen omdat taxichauffeurs een verhoogd risico op besmetting zouden lopen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

1 reactie op “Vrijwillige chauffeurs vaccinatievervoer krijgen voorrang bij coronaprik”

Vandoorne Rudy|03.03.21|10:50

Minder Mobiele Centrale, chauffeurs krijgen ook tijdens opdrachten omnium verzekering van hun gemeente !

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.