Daklicht, taxibord

Meer coronasteun voor Vlaamse ondernemers in april

Foto: Jerom Rozendaal / ProMedia

Door de duur van de coronacrisis zijn veel ondernemers door hun reserves heen en daarom is extra steun nodig, redeneert de Vlaamse regering. Het instrument van het beschermingsmechanisme wordt daarom in april ruimer ingezet.

Het Vlaamse beschermingsmechanisme kan aangevraagd worden door bedrijven die verplicht gesloten blijven wegens de coronamaatregelen. Ook ondernemers met minstens 60 procent omzetverlies kunnen een beroep doen op de verhoogde bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Voor april wordt het percentage van de vergoeding opgetrokken van 10 naar 15 procent van de omzet in de referentieperiode.

Ook de maximumbedragen, die afhankelijk zijn van het aantal werknemers, worden verhoogd. Een bedrijf met negen medewerkers in dienst kan tot 11.250 euro steun verwachten en een bedrijf met vijftig of meer werknemers kan maximaal 60.000 euro tegemoet zien.

Referentiemaand een jaar eerder

Voor de toekenning van de steun wordt normaal gekeken naar het bedrijfsinkomen in dezelfde periode vorig jaar. Omdat vorig jaar in maart de coronacrisis startte, wordt voor april de referentieperiode van 2019 aangehouden. Ook voor de maanden februari en maart kan beschermingsmechanisme aangevraagd worden, maar dan compenseert de overheid dus maar een bedrag van maximaal 10 procent van de omzet. Voor februari wordt de referentieperiode 2020 aangenomen, voor maart kijkt men naar 2019. De steunaanvraag over februari kan tot 30 april ingediend worden.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.