Geld. Foto: iStock / darkojow

Brussel breidt financiële hulp aan VVB- en taxibedrijven uit

Geld. Foto: iStock / darkojow (onbeperkt gebruik)

Taxiondernemingen kwamen lange tijd nauwelijks in aanmerking voor regionale steun, maar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft nu een volgende premie van 3.000 euro in gedachten voor de getroffen sector. Daarnaast maken grotere bedrijven voor het eerst aanspraak op de variabele Tetra-premie.

VVB- en taxibedrijven uit Brussel uitten de laatste weken hevige kritiek op de regionale regering. In tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië kregen zij niet de financiële steun die bijvoorbeeld de horeca wel kreeg. De laatste steunmaatregel voor de taxisector betrof een premie van 3.000 euro in december 2020, terwijl het in april 2020 ook al 3.000 euro kreeg.

Derde forfaitaire premie

Omdat de malaise door corona blijft aanhouden, heeft de Brusselse regering een derde steunpakket toegezegd aan taxiondernemingen. “Ondanks de geleidelijke versoepelingen die sinds mei door de federale en de gewestelijke overheid zijn doorgevoerd, blijft deze sector zwaar lijden onder de nog steeds geldende beperkingen voor culturele, sociale en feestevenementen, het vervroegde sluitingsuur van de bars en restaurants en de sterke terugval van het zaken- en vrijetijdstoerisme”, klinkt het.

Daarnaast kunnen bepaalde taxibedrijven een beroep doen op de Tetra-premie. Hiervoor moet, in tegenstelling tot de forfaitaire premie van 3.000 euro, wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om de omzet en het aantal VTE’s. Deze premie is afhankelijk van de grootte van de onderneming. Taxibedrijven konden lange tijd geen aanspraak maken op deze premie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca.

Beide steunmaatregelen die vorige week in ontwerp werden goedgekeurd door de Brusselse regering moeten wel nog door de Raad van State voordat zij in werking treden.

Lees ook: 

Brusselse taxisector eist meer coronasteun
Waalse taxibedrijven krijgen extra coronasteun

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.