Rechter, rechtbank.

Vijftig taxibedrijven slepen overheden voor rechter om coronasteun

Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Een vijftigtal taxibedrijven heeft zich aangesloten bij het initiatief van GTL om de Belgische overheden aan te klagen voor een gebrek aan coronacompensatie. Ze verwijten bestuurders tevens discriminatie ten opzichte van andere sectoren.

Dit vertelt GTL-directeur Pierre Steenberghen aan TaxiPro. “Momenteel hebben zich een kleine vijftig bedrijven aangemeld voor het initiatief, maar er komen dagelijks nieuwe aanmeldingen binnen.”

De taxibedrijven willen de federale en gewestelijke overheden voor de rechter slepen wegens een gebrek aan compensatie voor de coronaverliezen. Zij voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van andere sectoren die verplicht de deuren moesten sluiten tijdens corona en meer steunmaatregelen genieten dan de taxibedrijven.

‘Taxibedrijven verdienen ook alle steun’

Steenberghen wees er eerder in TaxiPro op dat taxibedrijven sterk afhankelijk zijn van sectoren die verplicht de deuren moesten sluiten, zoals internationaal reizen en de horeca. “In sommige bedrijven is de omzetdaling meer dan 90 procent. Deze bedrijven moeten net zo behandeld worden als sectoren die verplicht moesten sluiten.”

Ook bedrijven die als rechtstreekse leveranciers van van verplicht gesloten sectoren te boek staan, kregen voordelen die de taxisector niet kreeg, zoals bijvoorbeeld RSZ-compensatie. “Maar natuurlijk kunnen luchthavenvervoerders geen facturen aan luchthavens overleggen, maar het is toch een feit dat zij afhankelijk zijn van internationaal luchtverkeer”, aldus de GTL-topman.

Rechtszaken op vier niveaus

De taxifederatie treedt als coördinator op in de rechtszaak op vier niveaus. Deelnemende bedrijven klagen de federale overheid aan en ook de Waalse, Brusselse en Vlaamse regionale overheden. Steenberghen: “Dit om te voorkomen dat regeringen de verantwoordelijkheid doorschuiven.”

De dossiers worden begin volgende week ingediend. Onder de deelnemende bedrijven zijn veelal grote ondernemingen met meerdere personeelsleden, maar ook de nodige kleinere taxibedrijven hebben zich bij het initiatief aangesloten.

Lees ook: GTL wil schadevergoeding van Belgische staat

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.