Daklicht taxi (foto: Toyota)

Taxibedrijven met omzetdaling vanaf 60 procent krijgen langer steun

Foto: toyota

Het Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd tot eind maart. Ondernemingen waarvan de omzet met minstens 60 procent is gedaald en 30 procent omzetverlies hadden in het hele laatste kwartaal van 2021, komen hiervoor in aanmerking. Taxifederatie GTL en zelfstandigenorganisatie Unizo zijn tevreden.

De Vlaamse regering heeft besloten om het beschermingsmechanisme te verlengen zolang code rood blijft gelden, meldt GTL. Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60 procent in de periode van 20 november 2021 tot en met 31 december 2021 én minstens 30 procent in het hele laatste kwartaal van 2021, komen hiervoor in aanmerking. Ondernemers die in de maand januari ook een omzetverlies hadden vanaf 60 procent, kunnen voor deze maand reeds een voorschot ontvangen. De aanvragen kunnen tot 31 maart 20:00 uur ingediend worden.

Unizo heeft er bij de politiek sterk op aangedrongen dat taxi’s en autocars van de steunmaatregelen mee konden genieten. Dit is het geval. “We zijn dan ook tevreden met de steun”, zegt UNIZO-jurist Lieven Cloots. De zelfstandigenorganisatie is echter wel benieuwd wat er met de regeling gaat gebeuren zodra het overlegcomité besluit de coronamaatregelen te versoepelen.

Luchthavenvervoer en nachtleven

Taxifederatie GTL is met minister voor Werk en Economie Hilde Crevits in gesprek gegaan over de steunmaatregelen voor de taxisector. “Er zijn nog altijd bepaalde bedrijven die afhangen van de luchthaven die het moeilijk hebben gehad en nog steeds hebben”, zegt GTL-directeur Pierre Steenberghen. “Daarbij zijn er bedrijven die het ook in januari nog moeilijk hadden omdat het nachtleven nog niet opgestart was.” Als die bedrijven steun krijgen is het ook nodig dat bedrijven die er van afhangen, zoals de taxisector, dezelfde compensaties ontvangen. Uiteindelijk komt maar een beperkt deel van de sector hiervoor in aanmerking, maar het is logisch dat de bedrijven die niet meer kunnen werken door de coronamaatregelen, steun krijgen.”

Lees ook: Heropening nachtleven geeft taxibedrijven moed

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.