Hasselt

Extra laadinfrastructuur en parkings op komst

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) besteedt 4,25 miljoen euro uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) aan de realisatie van 9 mobipunten in Vlaanderen. Er komen extra laadpunten en parkeermogelijkheden.

Om de mobiliteit in Vlaanderen te verbeteren en duurzame verplaatsingen te promoten, stimuleert Vlaanderen steden en gemeenten om mobipunten te realiseren. Een mobipunt is een herkenbare plek met een aanbod aan verschillende vervoersmogelijkheden zoals openbaar vervoer, deelauto’s, deelfietsen en ook diensten zoals laadpalen, een ophaalpunt voor pakjes of een fietsenherstelplaats. Mobipunten liggen meestal in de omgeving van een station, wat de overstap tussen de verschillende vervoersmogelijkheden gemakkelijker maakt.

Vorig jaar werd een oproep gelanceerd om projecten in te dienen. Negen projecten zijn nu goedgekeurd. Vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) wordt er 4,25 miljoen euro geïnvesteerd. De oproep was gericht op Mobipunten van minstens regionale schaal zodat ze een zekere schaalgrootte hebben. De goedgekeurde projecten liggen in de Vlaamse Rand rond Brussel en in de Westhoek in West-Vlaanderen. Er zijn projecten in de gemeenten Asse, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Vilvoorde, Weerde, Haacht, Diksmuide, Ieper en Veurne.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits benadrukt het belang van de projecten. “Het is positief dat er verschillende projecten uit de Westhoek, en de Vlaamse Rand rond Brussel worden gesteund. In de Westhoek zijn er weinig alternatieven voor de eigen auto, wat tot vervoersarmoede leidt. De projecten in de Vlaamse Rand passen  in de minder hinder-strategie bij de geplande werken aan de Ring rond Brussel.”

Extra laadinfrastructuur

De projecten zorgen onder meer ook voor nieuwe of heraangelegde parkings en extra laadinfrastructuur. Voor het ‘Mobipunt Haacht station’ zijn de investeringen gericht op de realisatie van een woonperron, een kwalitatieve onthaalruimte, een overdekte fietsenstalling, een fietspunt en de heraanleg van de pendelparking. In het ‘Mobipunt Vilvoorde Ringtrambus halte Vlierkens’ komen fietsenstallingen, fietskluizen, laadinfrastructuur, deelwagens en een overstapparking.

De plannen voor het ‘Mobipunt Weerde Station’ bestaan uit een veilige fietstoegang, fietsenstallingen, fietskluizen, de heraanleg en uitbreiding van de parkeerfaciliteiten en de plaatsing van elektrische laadpalen. Met het project ‘Mobipunt Wezembeek-Oppem tramterminus tramlijn 44’ voorziet fietskluizen, laadpalen, uitbreiding van de deelfietsen, fietsenstallingen en parkeerplaatsen.

Extra parking

Asse krijgt met het project ‘Mobipunt Asse Station’ een volwaardig mobipunt bij het station.  Concreet worden in deelsystemen voor fietsen en auto’s, fietskluizen, een kiss&ride zone en afsluitbare fietsenstallingen voorzien. Daarnaast wordt een uitbreiding van de parking opgenomen, waarbij ook werk wordt gemaakt van een veilige voetgangersverbinding tussen deze parking en het station.

Tenslotte is er het ‘Mobipunt Sint-Genesius-Rode, één van de belangrijkste onthaalpoorten voor het Zoniënwoud. Er komt een groene parking van 86 plaatsen parallel aan de N5 en ervan gescheiden door een houtkant. Verder worden in een fietsenstalling met groendak en een aantal fietskluizen voorzien.

In Diksmuide is het de bedoeling om het openbaar domein van de stationssite en de buurt om te vormen tot een volwaardig mobipunt met ruimte voorzieningen. Dat geldt ook voor Ieper waar de voormalige goederenkoer van het station wordt heraangelegd met ruimte voor parking, een fietsherstelpunt en ook een automaat waar je pakjes kan afhalen of versturen. In Veurne wordt het bestaande mobipunt versterkt met onder andere autodeelmogelijkheden, een oplaadpunt en fietsenstallingen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.