Opladen elektrische auto

Nieuwe snelladers voor elektrische taxi’s in Antwerpen

Foto: ProMedia (Remco Nieuwenbroek)

Het aantal snelladers in Antwerpen wordt binnenkort met tien locaties uitgebreid en niet lang daarna volgen er nog vier. Daarbij zijn voor elektrische taxi’s snelladers voorzien aan belangrijke multimodale knooppunten, namelijk de verschillende treinstations en de Franklin Rooseveltplaats.

De stad Antwerpen wil elektrische voertuigen faciliteren door tien snelladers te plaatsen op publiek toegankelijke plaatsen. Hiervoor zocht ze naar strategisch interessante locaties voor verschillende doelgroepen zoals elektrische taxi’s, deelwagens en bezoekers. De nieuwe snelladers zullen ten laatste tegen de zomer geplaatst worden.  “We plaatsen deze palen omdat er vraag naar is, en ook de locaties zijn weloverwogen”, zegt Schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Ik ben ervan overtuigd dat ze intensief gebruikt gaan worden, en we hiermee een nieuwe bijdrage leveren aan de verduurzaming van de mobiliteit in de stad.”

Nog veel drempels voor elektrische wagen

Koen Van Oorschot van Antwerp-Tax is tevreden met de extra faciliteiten voor taxi’s, maar heeft wel bedenkingen. “Het is natuurlijk goed dat er snelladers bijkomen”, zegt Van Oorschot. “De locaties zijn goed gekozen en die zijn ook met ons overlegd. We hopen dat dit een belangrijke drempel wegneemt waarom taxi’s nog niet zijn omschakelen naar elektriciteit. Dan hebben ze alvast geen excuus meer. Toch zijn er nog veel drempels die taxibedrijven tegenhouden om in elektrische wagens te investeren. De aankoopprijs is hoog en de subsidies zijn maar een habbekrats, zoals we hier in Antwerpen zeggen. Een normale taxi doet 100.000 kilometer per jaar. Het is totaal onpraktisch om dat aantal kilometers met een elektrische wagen te rijden. Daarvoor is het bereik te klein.”

Antwerp-Tax beschikt over een eigen laadinfrastructuur voor een diesel plug-in (of oplaadbare) hybride. Deze wagen combineert een traditionele verbrandingsmotor (meestal benzine, soms ook diesel) met een bijkomende elektro-unit. “We hebben achttien laadpalen gezet met een middelmatig vermogen”, zegt Van Oorschot. “We laden onze wagens zelf op. We kunnen met de snelladers van de stad Antwerpen niets doen. De wagens die wij nu kopen hebben een ecoscore van 74, dus die zijn goedgekeurd tot 2030.”

Een overzicht van de nieuwe locaties:

  • Voor elektrische taxi’s:

o   Franklin Rooseveltplaats ter hoogte van de parkeerplaatsen voor taxi’s

o   Station Antwerpen-Centraal, Koningin Astridplein 24 (goedgekeurd in februari – al geplaatst)

o   Station Antwerpen-Centraal, Mediaplein (goedgekeurd in februari)

  • Voor elektrische taxi’s en elektrische voertuigen:

o   Parking Zuidstation, ter hoogte van het kruispunt Montignystraat/Kielsevest (goedgekeurd in februari – al geplaatst)

o   Berchem station, Uitbreidingstraat 472 (goedgekeurd in februari – al geplaatst)

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.