Didi (foto: Didi)

Taxi-app Didi gecontroleerd op overtreding concurrentieregels

Foto Didi

De Chinese taxi-app Didi Chuxing, die naar de beurs in New York gaat, wordt onderzocht door de Chinese kartelautoriteiten om te zien of het bedrijf de concurrentieregels heeft geschonden. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Didi is de grootste speler op de taximarkt in China. Eerder werd al bekend dat het bedrijf een aanvraag had gedaan voor de beursgang in New York, en vorige week werd duidelijk dat dat dit jaar nog doorgezet zal worden. De marktwaarde wordt hierbij tussen de 70 en 100 miljard dollar geschat, wat betekent dat het de grootste beursgang in New York van dit jaar zou kunnen worden.

Met het huidige onderzoek dat de Chinese kartelautoriteiten gaan uitvoeren lijkt het land zijn campagne om de macht van technologiebedrijven aan banden te leggen verder door te zetten. Er zal door Marktwaakhond SAMR bekeken worden of Didi oneerlijke manieren heeft gebruikt om kleinere rivalen uit de markt te drukken. Ook wordt onderzocht of het prijsmechanisme dat Didi gebruikt bij zijn taxidiensten wel transparant genoeg is.

Beursgang tegengehouden

Eerder namen de Chinese autoriteiten ook al grote techbedrijven als Alibaba en Tencent onder de loep. Hierbij werden maatregelen getroffen om hun machtige marktposities aan te pakken. Webwinkel Alibaba kreeg ook een hoge boete opgelegd. De beursgang van Alibaba’s dochteronderneming en financieel dienstverlener Ant Group werd op het laatste moment door de Chinese toezichthouders tegengehouden.

Bron: ANP

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.