Laadpaal, laden, elektrisch rijden

Subsidie voor plaatsen van (semi-) publieke laadpalen

Foto: Nico, TankPro

Tot 15 september kan u een subsidieaanvraag indienen voor het plaatsen van (semi-) publieke laadpalen op uw eigen terrein. Dat is handig voor taxibedrijven die hierin willen investeren.

De Vlaamse Overheid richt zich hiermee op laadinfrastructuur voor onder meer personenwagens, bestelwagens én vrachtwagens. Taxibedrijven komen dus ook in aanmerking. Taxibedrijven kunnen projecten indienen voor private laadpalen op eigen terrein, maar die moeten dan (semi-)publiek toegankelijk zijn voor externe gebruikers. Met de projectoproep wil Vlaanderen de uitrol van publieke infrastructuur stimuleren zonder het openbaar domein verder te belasten.  Taxibedrijven moeten wel zelf een project indienen, en dus ook zelf instaan voor de installatie. Taxistandplaatsen op openbaar domein vallen hier niet onder.

“paal-volgt-wagen”,

Na de beslissing over toekomstige concessies (gunning verwacht in de zomer) zullen taxibedrijven ook, volgens het principe “paal-volgt-wagen”, een laadpaal op een plaats op het openbaar domein kunnen aanvragen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De paal wordt dan geplaatst door de gekozen concessiehouder, zonder kost voor de aanvrager. Deze paal mag uiteraard ook door andere e-taxi’s gebruikt worden die machtiging hebben. Het gaat hier enkel over de uitrol op openbaar domein, en er moet dus een machtiging zijn van de gemeente om de standplaats te gebruiken. Pas in het najaar zou de uitrol dan van start gaan en zouden ook aanvragen moeten kunnen gebeuren. .

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.