Joeri Cools

Taxichauffeur Joeri Cools behaalt zilver en brons op the World Beer Awards

Joeri Cools

De Gentse taxichauffeur Joeri Cools en zijn zoon Lauren hebben met hun abdijbier BAVO zilver én brons behaald op The World Beer Awards, de Olympische spelen in de bierwereld. Het abdijbier Bavo verdubbelde zijn prijzen op de World Beer Awards 2022 in Londen. Voor Cools is deze hobby nodig om te kunnen overleven. Dat lukt als taxichauffeur niet meer.

Taxichauffeurs combineren hun werk vaak met andere activiteiten om de maand rond te komen. Taxichauffeur Joeri Cools combineert het brouwen van bier met zijn werk als taxichauffeur. “Als Gentse taxichauffeur is het vandaag niet makkelijk te overleven met louter de klandizie van de taxistandplaatsen”, zegt Cools. “Twee of in mijn geval zelfs drie jobs is een noodzaak geworden, want nog steeds is de taxistandplaats van het Sint-Pietersstation, de belangrijkste taxistandplaats van onze stad, onbereikbaar en/of onvindbaar voor de vele bezoekers aan onze stad. De beloofde bewegwijzering blijven uit en de plannen rond de lift voor mindervaliden is nog maar eens opgeschort tot 2027. Schandalig! Het Gentse stadsbestuur, meer bepaald dienst mobiliteit waagt, zich aan schuldig verzuim én moedwillige broodroof. Dankzij meerdere jobs en mijn harde werk in de biersector zal ik binnen enkele jaren de hopeloze situatie en het wanbeleid tegenover de Gentse taxiscene vaarwel kunnen zeggen.”

Internationaal

Bij taxichauffeur Joeri Cools is het bierbrouwen alvast uitgedraaid op een succes dat ook internationaal niet onopgemerkt is voorbijgegaan. “We hoorden zo veel lof over onze beide abdijbieren dat onze hoop om opnieuw in de prijzen te vallen elke dag groter werd”, vertelt Joeri Cools. Zijn zoon Lauren gaat verder. “Dat mijn vader zilver en brons behaalde in deze twee grote categorieën is een heuse prestatie.” De categorieën blond en bruin zijn de twee grootste groepen van deze prestigieuze wedstrijd. “Dat is bijvoorbeeld anders dan wanneer je een Lambic, Geuze of een glutenvrij bier instuurt”, zegt Joeri Cools. “In deze véél kleinere groepen worden er jaarlijks maar enkele ingestuurd en dan is een medaille erg makkelijk te behalen. Dit in schril contrast met de categorieën blond en bruin die samen goed zijn voor bijna 1.000 deelnemende bieren”.

Sterke score

Een tijdje terug was het dan zover: de wereldwijde uitreiking van de World Beer Awards 2022.Joeri en Lauren werden voor de uitreiking uitgenodigd in Londen om persoonlijk hun beide Beer awards in ontvangst te nemen. BAVO won alweer de tweede plaats uit de honderden Belgische inzendingen in de categorie Belgian STYLE Blond Pale Ale. Bavo-blond heeft tussen deze honderden bieren nog eens sterk gescoord. “Twee jaar op rij zilver behalen is dan ook zéér uitzonderlijk”, weet Joeri Cools. “Het Bavobier scoort nu even sterk als Sint-Bernardus en het abdijbier Ename. Dat was een grote eer. Maar nóg groter is de vreugde voor de erkenning die we hierdoor krijgen, en tevens de bekroning voor de uitstekende samenwerking met brouwerij Boelens. We hebben bij de ontwikkeling van het Bavo abdijbier alles in het werk gesteld om de eeuwenoude brouwmethode die de monniken van de Sint-Baafsabdij hanteerden, in ere te houden.” Met deze bijzondere Awards kunnen Joeri en Lauren zelfs al luidop beginnen dromen van een eigen brouwerij.

Abdijbier Bavo

Joeri Cools

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.