Brussels South Charleroi Airport

Grote hinder in heel het land door nationale staking

Brussels South Charleroi Airport

De staking van woensdag 9 november voor meer koopkracht heeft grote gevolgen.  Alle vluchten die woensdag waren gepland van en naar de luchthaven van Charleroi, zijn geannuleerd. De luchthaven van Charleroi is volledig dicht. Op Brussels Airport in Zaventem is meer dan de helft van de vluchten geschrapt. De NMBS, De Lijn en de MIVB hebben een aangepaste dienstregeling voorzien.

Alle vluchten die woensdag waren gepland van en naar de luchthaven van Charleroi -zo’n 120 – zijn geannuleerd. Zowat 20.000 passagiers zijn getroffen. De terminal is gesloten. De luchthaven van Zaventem verwacht ook hinder. De luchtvaartmaatschappijen hebben preventief 55 procent van de vluchten geschrapt die zouden aankomen of vertrekken op Brussels Airport. Dat is ook een domper voor de luchthaventaxi’s.

Hinder in Brussel 

Ook bij de Brusselse vervoermaatschappij MIVB is er hinder. In Brussel rijdt woensdag door de nationale actie- en stakingsdag om 7 uur alleen metrolijn 1. Dat heeft openbaarvervoersmaatschappij MIVB gemeld op Twitter.

In Brussel volgende lijnen worden bediend:
– metro: lijn 1 (verlengd tot Erasmus)
– tram: lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92.
– bus: lijnen 12, 34, 36, 46, 50, 53, 56, 59, 65, 71, 73, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 88 en 95.
Alle andere lijnen worden niet bediend.

De openbare vervoersmaatschappij De Lijn laat vanochtend weten dat ongeveer 1 op de 2 bussen zal rijden. In Antwerpen zijn dat er wat minder dan de helft. In Gent meer dan de helft.

Verstoord treinverkeer 

Het treinverkeer is eveneens verstoord. Bij de NMBS rijden 1 op de 4 treinen en zijn de piekuurtreinen afgeschaft. De internationale verbindingen van Thalys, Eurostar en TGV INOUI en de Amsterdammer zullen normaal rijden tijdens de stakingsdag. UNIZO veroordeelt de staking: “De vakbonden poken op in plaats van realistisch te zijn. Zij zijn totaal blind voor de problemen waarmee de bedrijven geconfronteerd worden. Woensdag passeert met de actie-stakingsdag een stukje folklore dat veel geld zal kosten”, zegt CEO Danny Van Assche.

Actiedag vakbonden treft een vierde van de kmo’s

In amper 2 procent van de kmo’s met personeel wordt vandaag gestaakt. Dat blijkt uit een UNIZO-ledenenquête die sinds woensdagochtend loopt en intussen werd ingevuld door meer dan 600 werkgevers. Maar de actiedag van de vakbonden heeft wel degelijk een impact. Een op vier kmo-zaakvoerders geeft aan dat er op één of andere manier hinder wordt ondervonden door de staking. “Dit is enorm betreurenswaardig”, zegt UNIZO-topman Danny Van Assche. “Zelfstandigen en ondernemers gaan zelf gebukt onder de hoge kosten, betalen door de automatische loonindexering dit jaar 11 procent meer aan loonkosten en kunnen vandaag hun bedrijf niet optimaal runnen omdat de vakbonden mordicus meer willen. Dat is gewoonweg wereldvreemd.”

Leveringen 

Van alle kmo’s die leveren aan klanten geeft 30 procent aan dat de levering vandaag (woensdag) niet kan doorgaan. Van de bedrijven die leveringen verwachten, zegt 42 procent dat leveranciers er vandaag niet doorkomen. In 18 procent van de getroffen kmo’s kwamen werknemers deze ochtend noodgedwongen te laat toe op het werk. “Elke morzel begrip die er nog was voor de bezorgdheden van de vakbonden is verdwenen”, zegt Danny Van Assche.  “Men is blind voor de economische realiteit. De aanhoudende vraag voor meer loon bovenop deze recordindex is totaal onbegrijpelijk. De loonwet is net de laatste strohalm waaraan ondernemers zich kunnen vasthouden om loonkost enigszins onder controle te houden. De koopkracht blijft dankzij de automatische loonindexatie en de steunmaatregelen voor gezinnen gehandhaafd dit jaar. Wat wil men nu nog meer? En vooral: zal het ooit genoeg zijn?”

Lonen

Volgens de Nationale Bank van België zullen de loonkosten in de privésector in België dubbel zoveel stijgen in vergelijking met het gemiddelde van buurlanden Nederland, Frankrijk en Duitsland. Volgens de laatste vooruitzichten zullen de lonen in het grootste paritair comité van ons land in januari 2023 met 10,84 procent stijgen. Dat is evenveel als de vorige 8 indexaties tezamen (2015-2022). Opvallend is dat er een grotere stakingsbereidheid is bij de overheid dan bij de private sector.  Danny Van Assche:  “Ambtenaren hebben nu al het beste systeem van koopkracht- en jobbescherming, gezien de automatische indexering van hun loon is gekoppeld aan de spilindex. En tóch voert men actie en wil men het land platleggen.  Bovendien wordt overal een eigen reden voor de staking aangehaald die weinig te maken heeft met de officiële retoriek van de vakbonden. Vandaag is economisch een sombere dag, met vooral spierballengerol van de vakbonden , die onze maatschappij een smak geld kost en ons geen stap verder brengt naar een oplossing van het probleem.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.