Laurens Guinée

Taxichauffeur speelt rijbewijs niet kwijt na overtreding met brommer

Laurens Guinée

Een taxichauffeur uit de provincie Antwerpen werd met zijn motorfiets (categorie A) geflitst aan 170 km/uur in een zone waar de toegelaten snelheid werd vastgesteld op 90 km/ uur. Gezien zijn beroep heeft advocaat Laurens Guinée van Intolaw een beperking van het rijverbod aangevraagd. De rechter heeft hiermee ingestemd.

In dit concrete dossier heeft advocaat Laurens Guinée van Intolaw een politierechtbank gevraagd – wat wettelijk is toegestaan – om het rijverbod te beperken tot de categorie van het rijbewijs waarmee de overtreding werd begaan. De rechter is de advocaat daarin gevolgd. De rechter legde enkel een rijverbod op voor de categorieën AM, A, A1, A2 en A3, maar niet voor categorie B. Daardoor werd de taxichauffeur niet werkloos.

Broodroof

De taxichauffeur kan zijn beroep blijven uitoefenen. “We zijn tevreden”, zegt advocaat Laurens Guinée. “De politierechters zijn vatbaar voor een straf op maat. Anders had dit gewoon broodroof geweest voor de taxichauffeurs die dag in dag uit op de baan is.” Wanneer de taxichauffeur de snelheidsovertreding had begaan met zijn taxivoertuig, dan had de rechter geen andere optie gehad dan het rijverbod op te leggen voor minstens categorie B. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij intoxicatie – wordt een rijverbod van 8 dagen opgelegd.

Gemoduleerde straffen

De advocaat merkt ook dat de politierechters soepeler worden voor de rijbewijzen. “De rechtbanken staan meer en meer toe dat de straffen gemoduleerd worden op maat van de beklaagde die moet voorkomen”, zegt Laurens Guinée. “Een buschauffeur die een overtreding begaat van een bromfiets en daarvoor een nieuw rijbewijs moet behalen, moet dan ook niet meer opnieuw een rijbewijs halen voor zijn bus.”

Ongelijkheid

Volgens Laurens Guinée zijn er grote verschillen in de politierechtbanken. “Er is een ongelijkheid tussen de verschillende arrondissementen. In sommige arrondissementen krijg je er meteen een minnelijke schikking voor. In andere arrondissementen word je dan meteen gedagvaard. Dan hangt er vaak een rijverbod tegenover.”  Intolaw is een advocatenkantoor gespecialiseerd in verkeersrecht dat in heel België actief is. “Dat is in de advocatuur een unicum”, zegt Laurens Guinée. “We pleiten elke dag voor elke politierechtbank in België. Dat geeft ons een uniek zicht in bepaalde statistieken. We houden ook heel wat data bij, zodat we vergelijkingen kunnen maken tussen verschillende gerechtelijke arrondissementen over de taalgrens heen of niet. Dat biedt voordelen.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.