Taxi's Brugge

Advovaat Ignace: “Viertal taxichauffeurs verantwoordelijk gesteld voor schade van passagiers”

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Taxichauffeurs die passagiers zelf laten uitstappen, kijken best uit. Verschillende taxibedrijven zijn de afgelopen jaren door een Brugse rechter verantwoordelijk gesteld voor de schade die passagiers veroorzaakten aan andere voertuigen. Het ging telkens om passagiers die zelf de deur openden. Een andere wagen reed er vervolgens de deur af. Dat zegt Ignace Laplaese, een Brugse advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht.

Taxichauffeurs die goed verzekerd zijn, kunnen toch niet voor 100 procent veilig op hun oren slapen. De lichamelijke schade wordt sowieso wel gedekt omdat men als passagier een zwakke weggebruiker is. Maar over de materiële schade is er vaak betwisting. Als verzekeraars er niet uit geraken, belandt het dossier op de rechtbank. Volgens advocaat Ignace Laplaese zijn er in Brugge de afgelopen jaren een viertal taxichauffeurs aansprakelijk gesteld voor de schade die hun passagiers (ongewild) veroorzaakten.

Aansprakelijkheid

Telkens ging het over een passagier die – wellicht wat argeloos – de deur langs achter opendeed om uit te stappen. Vervolgens knalde er een andere wagen tegen aan met veel schade tot gevolg. De Brugse rechter achtte de andere wagen niet verantwoordelijk voor de materiële schade maar de taxichauffeur zélf.  “De rechtbank heeft gezegd dat de wagen die de autodeur heeft afgereden, niet aansprakelijk is”, zegt Ignace Laplaese. “De passagier was diegene die in fout is. Het was evenwel de taxichauffeur die uiteindelijk aansprakelijk werd gesteld en voor de kosten moest opdraaien. Hij is immers verantwoordelijk voor de schade die de passagier veroorzaakt.”

Onvoorzichtig

De rechter verweet de taxichauffeurs wat onvoorzichtig te zijn bij het laten uitstappen van de passagiers. “Taxichauffeurs zijn niet aansprakelijk voor het feit dat hun passagier de deur opent, maar wel waar ze hun wagen plaatsen”, zegt Ignace Laplaese. “Ook al heb je geen parkeerplaats voor de wagen, zoek dan een plaats waar je niet onvoorzichtig en roekeloos te werk gaat om je klant af te zetten. Stel dat je in een éénrichtingstraat parkeert en er kunnen geen andere voertuigen passeren, dan is dat onvoorzichtig. De rechter zei tegen de taxichauffeur dat hij zijn wagen maar beter half op het trottoir had moeten zetten om de passagiers veilig te laten uitstappen. Een oplossing is misschien om in de wagen een kinderslot te voorzien.” Volgens Ignace Laplaese daalt het aantal uitbetaalde dossiers van verzekeringsmaatschappijen ook zienderogen. “Die staan duidelijk op de rem. Bij dergelijke ongevallen gaat het vaak om 10 à 20.000 euro schade. Dat zijn serieuze bedragen die je dan als taxichauffeur zelf moet ophoesten.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.