Grote Markt Mechelen. Foto: iStock / Corinne Poleij

Mechelse taxichauffeurs wachten al drie maanden op geld voor taxicheques

Grote Markt Mechelen. Foto: iStock / Corinne Poleij (onbeperkt gebruik)

De Mechelse taxichauffeurs worden al maanden niet betaald voor ritten met taxicheques. Het was Marc Hendrickx, fractievoorzitter voor NV-A in de Dijlestad die het probleem aan het licht bracht. De Stad Mechelen belooft dat de taxichauffeurs eerstdaags zullen uitbetaald worden.

Marc Hendrickx, advocaat en fractievoorzitter voor NV-A, werd gecontacteerd door een aantal taxichauffeurs, die boos en ontgoocheld zijn. “Ze zijn boos dat er al sinds eind augustus geen betalingen meer gebeuren door de stad Mechelen van de zogenaamde taxicheques. Het is ook voor taxichauffeurs een zeer moeilijke periode, waarbij vele inspanningen moeten geleverd worden om aan het einde van de maand rond te raken.”

Betalingsachterstand 

Hendrickx tilt zwaar aan de betalingsachterstand. Hij zal de stad Mechelen hierover bevragen. “Als de taxichauffeurs dan vele duizenden euro’s waar ze recht op hebben, bij de inruiling van taxicheques van hun klanten, mislopen of er voor een zoveelste keer geduld gevraagd wordt – zonder het minste vooruitzicht op wanneer dit dan wel zal betaald worden – is dit toch wel wrang. Dit stadsbestuur heeft de mond vol van “gedeelde mobiliteit” en “anders gaan verplaatsen”, maar voegt de daad niet bij het woord!”.

Oplossing in zicht

In Mechelen kunnen de taxicheques gebruikt worden door 75-plussers, mensen met een beperking en mensen die een UiTPAS met kansentarief bezitten. Deze mensen betalen de helft voor een taxicheque. De stad Mechelen betaalt de rest. Volgens de stad is het probleem inmiddels opgelost. “We verlaagden de minimumleeftijd uitzonderlijk tot 65 jaar voor taxiritten naar het vaccinatiecentrum”, verduidelijkt Mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+) in de krant Het Nieuwsblad. “Daardoor waren de cheques populairder dan in eerste instantie begroot. Afgelopen maandag werd er een verschuiving in de budgetten goedgekeurd, waardoor de taxibedrijven eerstdaags uitbetaald kunnen worden. Er werd oorspronkelijk 10.000 euro werkingsmiddelen voorzien, maar er was 6.000 euro extra nodig.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.