Auto in regen. Foto: iStock / c1a1p1c1o1m1

Genomineerden Vlaamse verkeersprijs bekend

Auto in regen. Foto: iStock / c1a1p1c1o1m1 (onbeperkt gebruik)

De lokale politie van Gent, de Provincie Antwerpen en het studiebureau Transport & Mobility Leuven zijn kanshebbers voor de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs 2020.

De jaarlijkse prijs is een onderscheiding voor concrete projecten die door hun vernieuwende aanpak wezenlijk bijdragen aan de verkeersveiligheid in Vlaanderen. Ditmaal zijn er drie partijen genomineerd, waaronder het Conacon-project. Hierin bestudeert Transport & Mobility Leuven de dynamiek tussen zelfrijdende voertuigen en conventionele bestuurders die samen aan het verkeer deelnemen – een situatie die in de toekomst wel vaker zal voorkomen.

Een dergelijke verkeersmix kan tot onveilige situaties leiden, ook al is elk voertuig uitgerust met de meest geavanceerde veiligheidstechnologie. Het Leuvense studiebureau gaat na op welke manier verkeersmanagement en ‘voertuig naar alles’ (V2X)-communicatie in dergelijke omstandigheden tot veiliger oplossingen kunnen leiden.

Superflitspaal en rijgedrag

Een andere genomineerde is ‘Sammeke’, de superflitspaal die de Stad Gent inzet in het kader van de volledige binnenstad als zone 30. De derde nominatie is voor de Provincie Antwerpen. Die onderzoekt met behulp van 3D-cameratechnologie van het gedrag van weggebruikers op een risicolocatie. Het betreft met name het punt waar de fietsostrade tussen Sint-Niklaas en Mechelen een drukke verkeersweg en een gelijkgrondse spoorlijn kruist.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.