Waymo

Commerciële dienst met zelfrijdende taxi’s van start in VS

Foto: Waymo

Waymo heeft in Amerika een commerciële dienst met zelfrijdende taxi’s gelanceerd. Het is voor zover bekend mondiaal de eerste commerciële dienst in zijn soort.

Het zusterbedrijf van Google is sinds begin van dit jaar al aan het testen met de zelfrijdende taxi in de regio Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de Chrysler Pacifica. Deze is voorzien van tal van sensoren, camera’s en andere technologie om geheel zelfstandig te kunnen rijden.

Klaar voor groter publiek

Vijf à tien procent van deze testritten, onder de dienstnaam Waymo One, gebeurden chauffeurloos. In de andere gevallen was er een toezichthouder aanwezig om in geval van nood de bediening over te nemen.

Medio oktober is het bedrijf naar eigen zeggen klaar om het concept commercieel uit te rollen. De komende weken wordt de dienst Waymo One voor een groter publiek in Phoenix, Arizona beschikbaar. De taxirit kan besteld worden via de Waymo-app.

Later dit jaar wordt de autovloot van veiligheidsschermen voorzien tussen de voorstoelen en de achterbank, waarna er ook ‘auto-operatoren’ mee kunnen. Hierdoor kan het bedrijf volgens eigen zeggen een grotere regio bedienen.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.