AutoX

Zelfrijdende taxi’s de weg op in China

De Chinese startup AutoX laat sinds kort volledig autonome taxi’s rijden op de wegen van de stad Shenzhen. Het bedrijf is daarmee volgens eigen zeggen de eerste speler in China die auto’s onbemand de weg op laat.

In een video is te zien hoe de robotaxi door het verkeer laveert, passagiers oppikt en een vrachtauto passeert. De auto’s – Fiat Chrysler Pacifica’s – zijn uitgerust met sensors, radars en apparatuur om de omgeving te monitoren, de dode hoeken te checken en veilig op bestemming te geraken.

De Chinese startup is marktleider op het gebied van autonome rijtechnologie en wordt financieel ondersteund door retailgigant Alibaba. Aan de lancering ging een half jaar testen van het voertuig met bijrijder aan vooraf. Deze test is blijkbaar zo goed verlopen dat AutoX de stap aandurft en de robottaxi alleen de straat opstuurt.

Corona versnelt introductie wetgeving

De robotaxi’s zijn overigens nog niet beschikbaar voor het publiek. Daarvoor worden nog geen vergunningen uitgegeven door de overheid. De exploitanten hopen de dienst de komende drie jaar voor publiek te kunnen open stellen. Het coronavirus heeft volgens de directie de noodzaak van contactloze diensten aangetoond waardoor de overheid gestimuleerd zou worden zelfrijdende taxi’s versneld toe te laten.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.