Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Taxisector krijg mogelijk rol in landelijke vaccinatiecampagne

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Taxi’s gaan mogelijk minder mobiele mensen naar vaccinatiecentra vervoeren als de campagne om mensen tegen corona in te enten in maart van start gaat. Dat bericht de Vlaamse viceminister-president op Twitter. Ook taxibedrijven lobbyen bij gemeenten voor het leveren van deze bijdrage.

Bart Somers twittert dat hij begin deze week met de taxisector om tafel zat over dit onderwerp. Ook minister van Gezondheid Wouter Beke en minister van Mobiliteit Lydia Peters waren bij daarbij aanwezig. “Ze gaan meewerken om van de vaccinatiecentra een succes te maken. Ze kunnen lokale besturen ondersteunen om minder mobiele mensen tot bij het vaccinatiecentrum te brengen”, was de korte verklaring van Somers op Twitter.

Om de achtergrond smeden taxiorganisaties al langer plannen om een bijdrage te leveren aan het transport naar vaccinatiecentra als de coronavaccinatiecampagne in maart van start gaat. Zo heeft Aptu, de Antwerpse taxifederatie, een voorstel bij het Antwerpse stadsbestuur neergelegd om hier een rol in te gaan spelen.

Minder mobiele zestigplussers

“Wij hebben voorgesteld zestigplussers die zelf niet bij de vaccinatiecentra kunnen geraken te vervoeren”, vertelt Koen Van Oorschot, voorzitter van Aptu, aan TaxiPro. “Bbij wijze van een dienst aan de gemeenschap kunnen wij deze mensen voor een spotprijs naar de vaccinatiecentra brengen. Er werd een voorstel gemaakt. Dit moet nu verder uitgewerkt worden.” Hij zegt verder dat er weinig details bekend zijn. “We zijn bijvoorbeeld nog in afwachting van de locaties van de vaccinatiecentra om prijsvoorstellen te kunnen doen.”

Volgens Van Oorschot is het Antwerpse voorstel ook door taxibedrijven in andere steden opgepikt en wordt daar aan de stadsbesturen voorgelegd. Maar gezien het overleg tussen de Vlaamse ministers en de taxisector wordt er misschien wel regionaal beleid gemaakt. Van Oorschot bevestigde dat taxifederatie GTL bij deze gesprekken aanwezig was.

In andere landen worden taxibedrijven ook ingezet voor het transport naar vaccinatiecentra. Zo krijgen bijvoorbeeld negentigplussers in Berlijn een door de stad betaalde taxibon voor de verplaatsing.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.