Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo

Eerste onbemande taxidienst uitgerold

Daklicht taxi. Foto: iStock / Byoung Joo (onbeperkt gebruik)

In de Chinese stad Shanghai kunnen mensen voortaan een zelfrijdende onbemande taxi pakken. De Chinese techgigant Baidu heeft namelijk de eerste betaalde onbemande taxidienst gelanceerd. 

Baidu is hiermee het eerste bedrijf dat autonome ritten commercialiseert in China, zo meldt het Amerikaanse persbureau AP News. Anders dan eerdere rijdemonstraties met autonome voertuigen in Beijing, was dit de eerste keer dat er voor de veiligheid geen chauffeur achter het stuur, maar op de passagiersstoel zat.

Passagiers tussen de 18 en 60 jaar kunnen de taxi’s bestellen via de app Apollo Go. Wanneer de taxi arriveert, moeten zij zichzelf identificeren middels gezichtsherkenning of hun mobiele telefoonnummer. De taxi gaat rijden op het moment dat de passagiers hun gordel om hebben gedaan. Een rit kost rond de 30 yuan (4,18 euro).

Uitbreiden naar 30 steden

Momenteel zijn er in een gebied van drie vierkante kilometer zo’n tien zogenoemde robotaxi’s actief. Het gaat om de zone bij Shougang Park, in het westen van de stad. Dit park wordt herontwikkeld tot een toeristische attractie  en de evenementenlocatie voor de Olympische Winterspelen in 2022.

Baidu heeft het autonoom rijden op de openbare weg het afgelopen jaar getest. Inmiddels hebben al meer dan 210.000 passagiers gebruikgemaakt van de Apollo Go robotaxidienst. In de komende drie jaar wil Baidu de taxidienst uitbreiden naar dertig steden.

Lees ook: Uber-chaffeurs Brussel mogen weer: taxisector ontstemd, vakbond tevreden

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.