Hasselt

Extra overheidssteun bij overmacht door coronacrisis

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Naar aanleiding van de coronacrisis heeft de federale regering een soepele regeling voorzien voor tijdelijke werkloosheid. Die kan worden ingeroepen bij economische werkloosheid en overmacht. De taxifederatie GTL reageert tevreden.   

Eind vorige week stuurde GTL al een brief naar de federale regering om de benarde situatie van de vele taxichauffeurs aan te klagen. De dag zelf kwam er al meteen een positief antwoord: de federale regering komt tegemoet.

Pierre Steenberghen van GTL: “We zijn echt wel tevreden met de maatregelen om tijdelijke werkloosheid in te voeren. Dat kan ingeroepen worden in geval van overmacht. Ook voor de zelfstandige chauffeurs zijn een aantal maatregelen genomen, zoals kredieten en het later betalen van hun sociale bijdragen. Dus dat is wel een goede zaak.”

Snel aangifte doen

Als de werkgever overmacht inroept, moet hiervan zo snel mogelijk een elektronische aangifte doen bij het werkloosheidsbureau van de exploitatiezetel, met vermelding van ‘coronavirus’.

Daarnaast moet hij ook per post of per mail, gericht aan de dienst tijdelijke werkloosheid van het bevoegde werkloosheidsbureau een dossier indienen met een gedetailleerde uitleg, waaruit blijkt dat de werkloosheid is veroorzaakt door overmacht, in dit geval het coronavirus.

De erkenning van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gebeurt binnen de drie à vier dagen. Dat gebeurt voor de door de werkgever opgegeven duur, doch uiterlijk tot en met 30 juni van dit jaar. Meer informatie staat op de website van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.