Vlaamse Taxi Centrale

Vlaamse Taxi Centrale in Kortrijk blijft doorwerken

Door het coronavirus geven veel taxichauffeurs er de brui aan. Maar de Vlaamse Taxi Centrale in Kortrijk blijft vooralsnog doorwerken. Ze nemen wel veel veiligheidsmaatregelen.

Het aantal opdrachten daalde van gemiddeld 100 tot 150 naar 20 tot 25 per dag. Maar het bedrijf blijft ondanks de benarde situatie verder rijden. En dat in de eerste plaats om mensen een dienst te bewijzen of uit de nood te helpen. Dat kan gaan van ouderen naar een supermarkt te brengen en maaltijden aan huis leveren tot patiënten en verplegend personeel naar het AZ Groeninge brengen. “We willen Kortrijk niet plat leggen”, zegt Gianni Vervaeke, die de Vlaamse Taxi Centrale recent overnam.

“We willen onze dienstverlening niet stopzetten omdat de rest het doet”, zegt Vervaeke. “We willen in de regio Kortrijk niet eindigen zoals in de regio Waregem, waar een ziekenhuispatiënt 6 kilometer te voet naar huis moest wandelen omdat daar geen enkele taxi hem mee wilde nemen. We hebben de afgelopen dertig jaar Kortrijk altijd bediend. Als het eens niet lukte, kwam het omdat er een halve meter sneeuw lag.”

Nog steeds oproepen

En ook tijdens de coronacrisis is er best nog wel wat werk in de taxiwereld. “Er zijn wel degelijk oproepen”, zegt Gianni Vervaeke. “Het ziekenhuis blijft bellen. Er gebeuren nog altijd repatriëringsvluchten. Er zijn ook veel meer depannages van voertuigen. We moeten dus meer mensen naar hun werk brengen. Soms moeten we zelf mensen ophalen die tegengehouden zijn door de politie omdat ze geen essentiële verplaatsing maakten of geen ander vervoer naar huis konden vinden.”

De Kortrijkse centrale nam ondertussen heel wat maatregelen. De chauffeurs kregen mondmaskers en handschoenen. En er werden plastic scheidingswanden in de wagens geplaatst. Na elke rit wordt de wagen gedesinfecteerd. Er mag per rit maximum één persoon of een gezin met maximum twee mensen mee. De klanten zitten altijd achteraan. En er moet elektronisch betaald worden.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.