Coronavirus treft ceremonieel vervoer

Het ceremonieel vervoer heeft fors te lijden onder de coronacrisis. Veel huwelijken worden uitgesteld. Begrafenissen en trouwplechtigheden mogen in zeer beperkte kring bijgewoond worden. 

Patrick Schoonbaert, zaakvoerder van Ceremonie Patrick uit Brugge, is al 30 jaar ceremoniemeester en zorgt ook voor ceremonievervoer. Hij heeft daarvoor een VVB-vergunning. De huidige situatie met het coronavirus zorgt ervoor dat hij geen werk heeft. “Alles ligt plat”, zegt Patrick. “Vanaf de tweede helft van maart ligt alles stil. En dat zal zeker tot juli duren, want we kregen voor die periode al veel annuleringen. Ook in september zijn er al annuleringen. We verplaatsen alles kosteloos, ook al wordt het naar volgend jaar verplaatst.”

Het ceremonievervoer heeft dan ook zwaar te lijden onder de coronacrisis. “Er mag maar één persoon in een ceremoniewagen zitten”, zegt Patrick. “Het gevolg is dat niemand daarvoor kiest. Je kan moeilijk van een bruidspaar verwachten dat ze gaan splitsen. Ook familieleden die naar een begrafenis gaan willen niet allemaal apart in een wagen zitten.”

Aanwezigen beperkt

Voor plechtigheden is het aantal aanwezigen heel beperkt. Maar vijftien mensen mogen een begrafenis bijwonen. Daarbij moet een afstand van anderhalve meter tussen alle aanwezigen gegarandeerd zijn. Het lichaam van de overledene mag niet worden blootgesteld. Voor een trouw mogen er maar vijf mensen aanwezig zijn. Dat betekent in de realiteit: de twee trouwers, twee getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst. Vrienden, broers, zussen of ouders kunnen er dus niet bij zijn.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.