Lydia Peeters

Mogelijke stop retributies taxisector door lokale besturen

Flemish Minister of Mobility, Public Work Lydia Peeters pictured during a plenary session of the Flemish Parliament in Brussels, Wednesday 13 November 2019. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR GEKIERE

Vlaams Minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) laat onderzoeken of een decreet of uitvoeringsbesluit ervoor kan zorgen dat lokale besturen geen retributies meer moeten innen voor de taxisector. Ook onderzoekt ze of de milieucriteria voor de taxisector met vier maanden uitgesteld kunnen worden. Dat antwoordde de minister in de commissie Mobiliteit van het Vlaams parlement.

In hoeverre wil u de taxisector ondersteunen om de omslag naar een groene taxisector vlotter te laten verlopen? Is het uitstellen van de deadlines rond bijvoorbeeld zero-emissie voor u een optie?

Lydia Peeters: “Hier kunnen we nu geen antwoord op geven. Onze administratie onderzoekt of een uitstel van de milieucriteria met vier maanden een mogelijkheid is. De invoering van de overige milieucriteria met name 2025 en 2030 blijven behouden omdat deze gekoppeld zijn aan het klimaatplan. Op deze wijze krijgt deze sector, die momenteel geconfronteerd wordt met een omzetverlies van 90 tot 95 procent, iets meer financiële ademruimte maar behouden we wel de uiteindelijke doelstellingen.

Verschillende steden en gemeenten willen dan ook de retributie voor taxivergunningen verlagen, maar ze kunnen dat enkel voor oudere vergunningen. Zal de mogelijkheid voorzien worden om dit ook voor de vergunningen conform het recente taxidecreet te doen?

Lydia Peeters: “We bekijken op dit ogenblik of het decreet dan wel het uitvoeringsbesluit de mogelijkheid kan geven aan lokale besturen om geen retributies te innen.”

Bent u plan ook in deze sector beschermend materiaal te voorzien voor zowel de chauffeur als de klant? Is er een mogelijkheid om desinfecterende handgels verplicht bij de EHBO-kits te voegen in taxi’s?

Lydia Peeters: “Het is aan de taxisector om elk op maat van hun specifieke werkomstandigheden de gepaste gezondheidsmaatregelen te nemen.”

Zo snel mogelijk uitsluitsel

Vanuit het Vlaams parlement klinken er alvast positieve reacties op de antwoorden van de minister. Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA), die het taxidecreet nauw opvolgt, reageert tevreden. “We zijn blij dat de minister het grote omzetverlies van de sector erkent en binnen het relanceplan zal bekijken wat er specifiek mogelijk is voor de sector. De minister zal ook onderzoeken of het mogelijk is om de milieucriteria met vier maanden te verschuiven. Wij hopen op zo snel mogelijk uitsluitsel. Van de langetermijnvisie wil de minister niet afwijken.”

“Voor het verlagen van de retributies voor vergunningen vanaf 2020 zal de minister kijken wat er op korte termijn mogelijk is om het voor de lokale besturen mogelijk te maken om wijzigingen door te voeren of andere compensatiemaatregelen te voorzien. Een decreetswijziging zou te veel tijd kosten dus de minister zal hier wat creatiever moeten zijn. Wij zullen dit verder opvolgen”, aldus Meremans.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.