HTM, station Hasselt

Taxirit wordt duurder in Hasselt

Beeld: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Als de Hasseltse gemeenteraad volgende week dinsdag de nieuwe voorgestelde wet goedkeurt, wordt een taxiritje voortaan iets duurder. Het gaat om een prijsstijging van 8 procent. Tim Vanreppelen van de Hasseltse Taxi Maatschappij (HTM) vindt de prijsstijging te laag.

Het stadstarief van 8 euro per kilometer dateert al van 2013. Dat zal nu verhoogd worden naar 8,50 euro per kilometer. “We hadden gevraagd het tarief te verhogen naar 9 euro, maar zo ver wilde de stad dus niet gaan”, zegt Tim Vanreppelen. “Dat vinden we onvoldoende. Zeker in tijden van corona kan elke euro helpen.” De straattaxi’s vallen niet onder dit tariefsysteem, wat dan volgens HTM weer de deur openzet voor spelers als Uber.

De taxisector had ook een aanvraag ingediend om vrijgesteld te worden van de stadsbelasting, maar zonder resultaat. “We betalen 10.000 euro per jaar aan de stad Hasselt”, zegt Vanreppelen. “Jammer dat die tot op heden nog niet is kwijt gescholden. We gaan door zwaar weer. Van onze dertig chauffeurs hebben we maar één iemand aan het werk. We hebben veel internationale klanten, waarvan we afhankelijk zijn.” De bevoegde Hasseltse schepen voor Mobiliteit was niet bereikbaar voor een reactie.

Mondmasker

Vandaag vindt een belangrijke veiligheidsraad plaats. Vanreppelen hoopt dat er snel duidelijkheid komt over welke beschermingsmaatregelen er moeten genomen worden voor de sector. “Dan denk ik aan mondmaskers of alcoholgels. We moeten onze mensen een veilige werkomgeving bieden. Moeten we dan enkel klanten gaan bedienen die zelf een mondmasker hebben?”

De Hasseltse Taxi Maatschappij werd in 1980 opgericht door Marcel Vanreppelen. Gebeten door de taximicrobe leidt de familie Vanreppelen al drie generaties lang een taxibedrijf. Marcel Vanreppelen opende HTM een jaar nadat de taxicentrale van zijn vader – na diens plots overlijden in 1979 – sloot. Nu is HTM in handen van zoon Tim Vanreppelen. De centrale kan ondertussen vertrouwen op 34 jaar ervaring en telt een dertigtal werknemers.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

1 reactie op “Taxirit wordt duurder in Hasselt”

Johan Houwaer|29.04.20|12:30

echt 8 euro per kilometer , wij worden jaloers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.