Daklicht. Foto: ProMedia

Taxibedrijven moeten bestuurderspas op tijd aanvragen

Daklicht. Foto: ProMedia

GTL herinnert iedereen eraan dat de bestuurderspas vanaf 1 juli verplicht is. De federatie adviseert taxibedrijven om die tijdig aan te vragen. Er is namelijk een behandelingstermijn van maximum veertig dagen.

Vanaf 1 juli 2020 heeft elke chauffeur voor individueel bezoldigd personenvervoer in het Vlaams gewest een bestuurderspas nodig. Iedereen moet er één hebben, ongeacht het statuut (werknemer of zelfstandige). Het geldt zowel voor de taxi- als voor de VVB-chauffeur (oude wetgeving).

En ook de chauffeurs die onder de nieuwe vergunning voor individueel bezoldigd personenvervoer vallen, zoals straattaxi en standplaatstaxi, moeten er één aanvragen. Hetzelfde geldt voor chauffeurs die al van vroeger een taxibrevet of erkenningskaart van hun stad of gemeente hebben.

Veel voorwaarden

Om een bestuurderspas aan te vragen, zijn er enkele voorwaarden. Chauffeurs moeten minstens twee jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Verder moet hij over een rijbewijs met geldige medische keuring voor bezoldigd personenvervoer beschikken. Voor buitenlandse staatsburgers is een toelating om arbeidsprestaties te verrichten noodzakelijk en iedereen moet voldoen aan de moraliteitsvoorwaarden en taalvereisten.

Om de bestuurderspas aan te vragen, zijn dan heel wat documenten nodig zoals een uittreksel uit het strafregister, een kopie van uw rijbewijs, een beroepskaart of arbeidskaart indien van toepassing. Ook een attest van kennis van het Nederlands van niveau B1 volgens het Europees Referentiekader voor Talen (ERK) is nodig. Maar dat kan later nog. Het moet alleszins voor eind september gebeuren.

Geldigheid van vijf jaar

Indien de chauffeur voldoet aan de voorwaarden, ontvangt hij een bestuurderspas die geldig is voor vijf jaar. De bestuurderspas wordt elke vijf jaar hernieuwd volgens dezelfde voorwaarden. Jaarlijks moet de chauffeur zijn uittreksel uit het strafregister conform artikel 596,1-28 van maximaal drie maanden oud, bezorgen aan zijn gemeente. De aanvraag verloopt volledig digitaal, via de Centaurusdatabank.

De chauffeur kan er ook voor kiezen om hem aan te vragen via de gemeente, door gebruik te maken van deze link.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.