Luchthaven Brussels Airport

Taxibedrijven kunnen compensatiepremie aanvragen

Ondernemingen kunnen nu de compensatiepremie aanvragen bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen VLAIO. Op het kabinet van Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister voor Economie, wordt benadrukt dat dit ook voor de taxisector geldt.  

Vanaf vandaag zal de compensatiepremie van 3.000 euro kunnen worden aangevraagd door de ondernemers die zich vooraf hebben aangemeld. Ze krijgen een mail met een link om de premie aan te vragen. Bedrijven die de premie aanvragen moeten de omzetdaling die het gevolg zijn van de genomen coronamaatregelen ook aantonen. Deze week zullen de eerste betalingen al gebeuren.

Deze eenmalige premie van 3.000 euro gaat naar ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten, maar een zwaar omzetverlies hebben geleden van minstens 60 procent dat het gevolg is van de genomen coronamaatregelen. Het gaat om bedrijven in bijvoorbeeld de evenementensector, waar ook veel freelancers werken, maar ook verhuurbedrijven, cateraars en taxibedrijven.

Omzetdaling moet 60 procent zijn

Het is een éénmalige compensatiepremie van 3.000 euro. De omzetdaling is minstens 60 procent in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (of een andere relevante periode). De omzetdaling is het gevolg van de genomen coronamaatregelen. Voor starters gaat het om een omzetdaling van minstens 60 procent ten opzichte van hun neergelegd financieel plan.

Voor zelfstandigen in bijberoep is de hoogte van de premie afhankelijk van hun beroepsinkomen. Als een zelfstandige met een beroepsinkomen van meer dan 13.993,78 euro kunnen ze een beroep doen op de premie van 3.000 euro. Als ze een inkomen hebben tussen 6.996,89 euro en 13.993,78 euro dan kunnen ze een beroep doen op een compensatiepremie van 1.500 euro. De premie van 1.500 euro geldt ook voor dezelfde groep zelfstandigen in bijberoep die verplicht moeten sluiten.

Minister wil bedrijven steunen

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “We nemen een batterij aan maatregelen om onze ondernemingen tijdens deze crisis op korte en lange termijn te steunen. Vanaf vandaag kan de compensatiepremie worden aangevraagd door ondernemingen die niet moesten sluiten maar een zwaar omzetverlies hebben geleden. Met deze premie komen we tegemoet aan de moeilijke tijden die onze ondernemingen momenteel doormaken.”

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.