Hasselt

Nieuwe compensatiepremie voor Vlaamse taxibedrijven

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Vlaamse taxiondernemingen die minstens 60 procent omzetverlies hebben geleden, kunnen aanspraak maken op een tweede compensatiepremie. Ditmaal gaat het om een bedrag van 2.000 euro.

Deze steunmaatregel werd eerder deze week aangekondigd door de Vlaamse overheid. In april maakten ondernemingen, waaronder taxibedrijven, die wegens de coronamaatregelen hun inkomsten sterk zagen dalen, ook al aanspraak op een premie van 3.000 euro.

“De beperkende maatregelen die opgelegd werden om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werken voor veel ondernemingen nog steeds door, waardoor er langdurige impact op de omzet is”, verklaart de Vlaamse overheid het nieuwe steunpakket.

Wachten op details

Ondernemingen die in aanmerking kwamen voor de eerste compensatieregeling, kunnen ook aanspraak maken op de nieuwe premieregeling. Daarnaast kunnen bedrijven die na de uitbraak van de coronacrisis de deuren moesten sluiten, maar recent heropenden, een premieverzoek indienen. Om voor de steun in aanmerking te komen moet andermaal een omzetverlies aangetoond worden van minstens 60 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Voor bijvoorbeeld de horeca is deze referentieperiode duidelijk omschreven, van 8 juni tot 8 juli, maar voor de taxisector bestaat hierover nog onduidelijkheid. “Wij wachten nog op de details van de Vlaamse overheid’, zegt Pierre Steenberghen van de Belgische taxifederatie GTL. Waar bij het eerste premieverzoek een verklaring op eer volstond, moet het omzetverlies nu bewezen worden aan de hand van dagontvangsten, geleverde prestaties of de tijdsregistratie.

Gros taxibedrijven maakt aanspraak

De Vlaamse taxisector reageert verheugd op de nieuwe compensatiepremie. De bedrijfstak is hard geraakt door de coronacrisis. “De omzetdaling is enorm”, vertelt Steenberghen. Een recente rondvraag van GTL wees uit dat de omzet van taxibedrijven momenteel 31 procent bedraagt ten opzichte van vorig jaar. Veel taxiondernemingen zullen volgens Steenberghen dan ook recht hebben op de nieuwe compensatiepremie.

De aanvullende compensatieregeling is onderdeel van een pakket aan steunmaatregelen die deze week door de Vlaamse overheid werd aangekondigd. Zo is ook de bestaande hinderpremie voor bedrijven die nog altijd verplicht gesloten zijn, verlengd. De taxisector, die nooit verplicht moest sluiten, maakt hierop geen aanspraak.

Auteur: Jerom Rozendaal

Auteur: Redactie TaxiPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.