Hasselt

Zonder bestuurderspas vanaf 1 juli 500 euro boete

Foto: ProMedia / Matthias Vanheerentals

Vanaf 1 juli is een bestuurderspas verplicht voor wie als taxichauffeur zijn of haar brood verdient. Deze verplichting geldt ook als je slechts deeltijds of tijdelijk een taxi, VVB-, of IBP-voertuig bestuurt.  Zonder pas loopt de chauffeur in kwestie het risico op een boete van 500 euro.

Veel taxichauffeurs uit Vlaanderen hebben deze bestuurderspas al aangevraagd, maar nog niet iedereen. Daarom roept het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) op om deze pas meteen aan te vragen als dit nog niet gebeurd is. Chauffeurs die na 1 juli zonder bestuurderspas rondrijden, riskeren immers een boete van 500 euro.

Kandidaat-bestuurders vragen hun bestuurderspas aan via een formulier of webportaal bij de gemeente waar ze gedomicilieerd zijn. Een kandidaat-bestuurder die niet in het Vlaamse Gewest woont, kan een gemeente naar keuze uitkiezen om de aanvraag in te dienen. De bestuurderspassen zijn geldig voor het hele grondgebied van het Vlaamse gewest en moeten jaarlijks gevalideerd worden door het opladen van een nieuw uittreksel uit het strafregister.

Welke documenten heb je nodig?

Om een bestuurderspas te krijgen, moet je diverse documenten voorleggen, zoals een rijbewijs, een medische keuring, een bewijs taalkennis niveau B1 (of A2 met erewoordverklaring om binnen twee jaar niveau B1 te halen) en een uittreksel uit het strafregister. Mogelijk is ook een bewijs nodig dat men mensen in een rolstoel kan vervoeren, of dat men als niet-Belg arbeidsprestaties mag verrichten.

Taxichauffeurs die geen bestuurderspas hebben aangevraagd, kunnen bij een politiecontrole een administratieve boete van 500 euro krijgen. Chauffeurs die hun bestuurderspas niet in hun voertuig hebben tijdens een controle, riskeren een boete van 400 euro. Het departement MOW wil onnodige boetes zoveel mogelijk vermijden en roept iedereen dan ook op om meteen de pas aan te vragen.

Onderdeel van nieuwe taxiwetgeving

Deze maakt deel uit van het nieuwe taxidecreet dat op 1 januari van dit jaar in werking is getreden. De nieuwe regelgeving wil de taxi als een aantrekkelijk en volwaardig vervoermiddel in de markt zetten, zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Vervoerders kunnen sinds 1 januari met één vergunning vier verschillende exploitatievormen uitvoeren: straattaxi, standplaatstaxi, ceremonievoertuig of openbaarvervoertaxi. Voor straattaxi’s werden ook de vaste tarieven, de quota en de beperking tot het gemeentelijke grondgebied voor taxi’s geschrapt.

Meer informatie over de verplichte bestuurderspas staat op de website van Vlaanderen.

Auteur: Matthias Vanheerentals

Matthias Vanheerentals is freelance redacteur van TaxiPro.be.

1 reactie op “Zonder bestuurderspas vanaf 1 juli 500 euro boete”

Gert Delbon|08.07.20|11:45

Vraag me af of een gemeente een bestuurderspas mogen “uitschrijven” zolang het taalbewijs/diploma niet is afgeleverd aangezien deze maar ten laatste voor 1/10/2020 moet aangeleverd worden aan de bevoegde instanties ten gevolge coronamaatrdegelen.
Mijn gemeente is alvast niet op de hoge van dit uitstel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.