Zuidstation Brussel

Systeem tijdelijke werkloosheid verlengd tot einde jaar

Foto: Matthias Vanheerentals / ProMedia

Bedrijven die tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis gebruik hebben gemaakt van het systeem voor tijdelijke werkloosheid, kunnen ook na de zomer op een soepele manier een beroep doen op het stelsel. De regeling die in augustus afliep, wordt verlengd tot het einde van dit jaar. Ook taxibedrijven maken massaal van het systeem gebruik.

Aanvankelijk was er overwogen om het soepele regime van tijdelijke werkloosheid vanaf 1 september grotendeels af te schaffen. Enkel de horeca, de evenementen- en de reissector zouden nog op een zeer soepele manier werknemers kunnen laten thuisblijven met een uitkering. Bedrijven in andere sectoren zouden vanaf dan moeten werken met het ‘gewone’ systeem van economische werkloosheid.

Belangenorganisaties waren fel gekant tegen deze plannen. Het gewone systeem van economische werkloosheid brengt meer kosten en verplichtingen met zich mee voor de werkgever. Zo moet onder andere voorzien worden in twee opleidingsdagen per maand. Ook werknemers zouden er op achteruit gegaan zijn. Bij het gewone systeem van economische werkloosheid ontvangen zij 65 procent van hun salaris, in het geval van de coronaregeling is dat 70 procent.

Ontslagen in taxisector tegengaan

Yves Toutenel, die bij vakbond ACV ook de taxichauffeurs vertegenwoordigt, pleitte op TaxiPro vorige maand al voor een verlenging van de maatregel. “Voor de taxisector is het systeem van tijdelijke werkloosheid een reddingsboei, de manier om ontslagen in de sector tegen te gaan.” Hij reageert dan ook verheugd op het overheidsbesluit. “De coronamalaise zet zich gewoon voort, waardoor het logisch is dat de maatregelen verlengd worden. De laatste tijd zie je dat de maatregelen weer aangescherpt worden. Neem bijvoorbeeld Antwerpen, waar een avondklok is ingesteld. Dat betekent dat nachtrijders, die grotendeels afhankelijk zijn van de horeca, geen werk meer hebben.”

Om voor het stelsel van tijdelijke werkloosheid in aanmerking te komen, moeten bedrijven tussen 1 april en 30 juni voor minimaal 20 procent tijdelijke werkloosheid hebben ingeroepen. Dat lijkt voor de meeste taxibedrijven het geval. De sector noteerde door de coronacrisis een omzetdaling van meer dan 90 procent. “Om de vereenvoudigde procedure te kunnen blijven gebruiken tot 31 december, moet de werkgever via mail het formulier C106A-CORONA-HGO bezorgen aan de dienst Tijdelijke werkloosheid het RVA”, laat Unizo weten.

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is als freelance redacteur verbonden aan TaxiPro.be.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.